Ziua de 8 Martie, negociată prin contractul colectiv de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din petrol au primit 150 RON. O zi liberă şi 1,5 milioane lei au primit şi femeile din Nuclearelectrica: "Acest drept a fost obţinut de femei direct prin contractul colectiv de muncă", susţine

din petrol au primit 150 RON.
O zi liberă şi 1,5 milioane lei au primit şi femeile din Nuclearelectrica: "Acest drept a fost obţinut de femei direct prin contractul colectiv de muncă", susţine Theodor Chirică, directorul general al companiei.

De ziua lor, în stradă
Femeile din unele fabrici din textile primesc astăzi câte o casetă de cosmetice, cu creme şi parfumuri. "Textilistele sunt femei frumoase şi cochete. Cel mai potrivit dar pentru ele sunt cosmeticele", declară Anica Nisioi, directoarea Braiconf Brăila. De cealaltă parte a baricadei, femeile din siderurgie, lemn, sticlă şi mobilă sunt chemate de sindicate în stradă pentru a picheta Palatul Parlamentului. ţinta este păstrarea intactă a Legii pensiilor, pe care parlamentarii vor s-o modifice în defavoarea oamenilor din sectoare cu munci grele. "şi ieri, şi astăzi, de 8 Martie, femeile ies alături de bărbaţi ca să picheteze Parlamentul. Acesta intenţiona să modifice Legea 19/2000. Dacă legea va fi modificată, lucrătorii din sectoare cu munci grele, precum siderurgia, tâmplăria, sticlăria şi lemnul, îşi vor pierde toate drepturile şi vor fi defavorizaţi la fixarea pensiilor. Prin noua lege, toate drepturile noastre dispar", ne-a spus Vasile Bădica, liderul sindicatelor din lemn.

Sărbătorită timid de multinaţionale
Multinaţionalele fac bani buni la noi. O piaţă avidă de servicii şi de bunuri, mână de lucru ieftină, dar şi o cultură pe care unii fac eforturi să se plieze, alţii nu. 8 Martie, o sărbătoare mai degrabă comunistă, rezistă în conştiinţa româncelor. Un angajator italian din industria uşoară ne-a declarat, recent, că, după câţiva ani în care nu reacţiona în niciun fel la 1 şi 8 Martie, a început să schiţeze unele gesturi pentru femeile din firmă: "Efortul financiar nu e prea mare, iar angajatele te privesc cu alţi ochi". Concluzia era că merită. l Din cele două companii de telefonie mobilă - Orange şi Connex - care acţionează pe piaţa românească, niciuna nu face niciun gest special pentru angajatele femei la începutul lui martie. l În schimb, Dacia, membră a Grupului Renault, oferă angajatelor din firmă - 4.000 la număr - bonuri cadou în valoare de 450.000 de lei. Efortul nu e de neglijat, în condiţiile în care la Dacia o treime din angajaţi sunt femei. l În acest an, Alpha Bank şi-a invitat salariatele, de ziua lor, la un restaurant de fiţe, după ce, în anii trecuţi, au primit bilete la teatru sau bonuri cadou. l La PriceWaterhouseCoopers, toată firma - bărbaţi şi femei deopotrivă- pleacă în weekendul de 8 Martie la mare, să sărbătorească. Vineri nu se lucrează. l Grupul german de distribuţie REWE, care deţine Billa, XXL şi Penny Market, a recompensat angajatele de 1 Martie cu câte o cutie de bomboane, în timp ce o companie de distribuţie farmaceutică şi-a invitat angajatele - în premieră - la club. Dacă la serviciu angajatorul face sau nu din 8 Martie o sărbătoare, acasă, bărbaţii din familie pot fi mult mai uşor convinşi.

Seară de bowling pentru doamnele din imobiliar
Doamnele şi domnişoarele din domeniul consultanţei imobiliare îşi petrec ziua de 8 Martie la birou, însă au promisiunea unei seri de bowling pentru sfârşitul acestei săptămâni. Mirela Raicu, expert în cadrul unei companii de profil, ne-a declarat că nu-şi pot permite să piardă contracte importante în favoarea unei zile libere. În schimb, bugetarele sunt mult mai norocoase decât cele care au ales să muncească pentru o companie privată. Spre exemplu, doamnele şi domnişoarele care lucrează la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului au primit de la şeful lor, ministrul Gheorghe Dobre, câte o floare şi o zi liberă. De altfel, aşa s-a întâmplat şi de Mărţişor. Excepţie de la regulă au făcut angajatele cu funcţii de conducere, care astăzi muncesc cot la cot cu colegii lor. Ele s-au mulţumit doar cu cadoul parfumat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite