24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Satului din Bucureşti va fi gazda unor evenimente care marchează, la 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor. România este pe primul loc în Europa din punctul de vedere al administrării ariilor protejate.

"Privește cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăsește-te!". Aceasta este deviza pe care  EUROPARK Federation o propune pentru evenimentele ce vor marca sărbătorirea  Zilei Europene a Parcurilor. Este vorba despre ariile naturale protejate mari, care adăpostesc cele mai importante ecosisteme continentale. În acest domeniu, România ocupă primul loc la nivel european, întrucât cele 28 de parcuri naturale și naționale de la noi conservă ultimele ecosisteme sută la sută naturale de pe continent.

Expoziţie foto

Pentru a sărbători "Ziua Europeană a Parcurilor", Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, susținută de Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite, Ministerul Mediului și RNP-Romsilva,  va realiza în colaborare cu Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București o expoziție de fotografii în aer liber.

Pentru prima dată, vizitatorii muzeului, dar și personalitățile ce vor fi invitate la eveniment, vor putea să vadă, prin intermediul fotografiilor, peisajele unice care au susținut dezvoltarea satelor românești, a arhitecturii tradiționale, a meșteșugurilor unice care stau dovadă a legăturii dintre români și natură.
Practic în curţile caselor vor fi expuse fotografii ale locurilor de unde au fost aduse acestea. "Vom putea vedea pădurile care au dat lemnul pentru prispe, porți și biserici, pentru instrumentele muzicale și pentru icoanele meșteșugite, vom vedea munții care au dat piatră pentru construcții și pajiștile care au hrănit turmele de oi, vom vedea florile și ierburile de leac, vom putea asculta cântecul păsărilor și șuieratul vântului", anunţă, într-un comunicat, organizatorii evenimentului de aniversare.

Târg cu produse tradiţionale

În paralel, administrațiile celor 28 de parcuri naturale și naționale din țară vor organiza evenimente dedicate comunităților locale, acțiuni de conștientizare ecologică și târguri cu produse tradiționale locale.

Pentru a susține cauza ariilor naturale protejate vor fi prezenți la evenimente ambasadorii onorifici ai parcurilor : Camelia Şucu, Grigore Leşe, Petru Lificiu, Dan Matei Agathon, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Anton Caragea, Crina Coco Popescu și Dumitru Prunariu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite