Zeci de milioane de dolari, pierderi pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

turism estimează că tendinţa de creştere a numărului de români care-şi vor petrece vacanţele în străinătate va continua. Cu 140.000 de clienţi mai puţin Dacă lucrurile vor continua ca

turism estimează că tendinţa de creştere a numărului de români care-şi vor petrece vacanţele în străinătate va continua.

Cu 140.000 de clienţi mai puţin
Dacă lucrurile vor continua ca şi până acum, estimează Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR), litoralul autohton va fi vizitat cu 18-20% mai puţini turişti decât anul trecut, când statisticile au numărat 713.529 de vizitatori. Scăderea se va înregistra cu toate reducerile de tarife la cazare sau ofertele speciale, precum "plăteşti cinci nopţi şi stai şapte", promovate de unele hoteluri din staţiunile cu mai puţină căutare. Preşedintele FPTR estimează că încasările hotelierilor de pe litoral se vor reduce cu maximum 25 milioane de dolari faţă de cele de anul trecut, când s-au contabilizat circa 370 milioane de dolari. Acum, în plin vârf de sezon, gradul de ocupare a staţiunilor de pe litoral depăşeşte, doar în weekend, nivelul de 80%. Singura staţiune în care capacitatea de cazare este ocupată în proporţie de aproximativ 90%, tot la sfârşit de săptămână, rămâne şi în acest an Mamaia.

100.000 de români pleacă anual prin cursele charter
"O scădere foarte mare a numărului de turişti se înregistrează în staţiunile din sudul litoralului, în special în Neptun, unde hotelierii nu au investit nimic", declară Alin Burcea, preşedintele agenţiei de turism Paralela 45, care estimează o scădere a încasărilor hotelierilor cu zeci de milioane de euro în acest an. "Tendinţa clară pentru 2007 este creşterea numărului de turişti români care pleacă în străinătate şi reducerea celui care-şi vor petrece vacanţele în ţară", ne-a mai informat Burcea, care-şi bazează previziunile atât pe creşterea nivelului de trai al populaţiei, cât şi pe dorinţa firească de a vizita locuri noi. De altfel, în acest an, ne-a mai informat Burcea, s-a înregistrat o creştere de 20-25% a numărului de turişti care au ales să-şi petreacă vacanţa prin lume. "Numai prin cursele charter pleacă anual circa 100.000 de români". Astfel că, la un preţ mediu al pachetului de servicii de persoană de 500 de euro, în buzunarele hotelierilor străini intră circa 50 milioane de euro, numai de la cei ce pleacă cu cursele charter.

Viitorul sună bine...
Pentru alţii

"Pentru acest an am contractat 25.000 de turişti străini şi, după cum merg lucrurile, nu vor veni mai mulţi de 4.000", declară Ciprian Constantinescu, şeful agenţiei Danubius - reprezentantul tour-operatorului german TUI în România. Acesta estimează că, dacă lucrurile merg la fel de prost ca până acum, este foarte posibil ca la finele sezonului estival încasările agenţiei să fie mai mici cu circa 4 milioane de euro faţă de 2005. Lista perdanţilor de pe urma acestei situaţii începe cu hotelierii şi partenerii de afaceri ai acestora, precum şi ceilalţi prestatori de servicii către turişti şi continuă cu bugetul de stat, alimentat mai puţin cu suma aferentă TVA neîncasate.
Pentru anul viitor, reprezentantul TUI nu vede cum se poate îmbunătăţi situaţia, de vreme ce până acum nu a fost parafat niciun contract. "Anul viitor va merge puţin mai prost decât acum. În 2005, pe vremea aceasta, contractele pentru 2006 erau încheiate, dar acum nu avem nimic pentru 2007", ne-a mai declarat Popescu, care prevede o redresare a situaţiei din 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite