"YCC este o maşină care se potriveşte la fel de bine şi bărbaţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Adevărul, două dintre cele mai importante membre ale echipei care au dezvoltat proiectul YCC povestesc cum s-a născut unul dintre cele mai

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Adevărul, două dintre cele mai importante membre ale echipei care au dezvoltat proiectul YCC povestesc cum s-a născut unul dintre cele mai cunoscute concept-car-uri din lume. Maria Widell Christiansen a coordonat partea de design a proiectului, iar Tatiana Butovitsch Temm s-a ocupat de comunicarea acestuia.
- Cum a apărut ideea Volvo YCC?
- Totul a început în 2001 la un seminar, când o femeie din America a venit la Gotteborg şi a vorbit despre ce şi-ar dori o femeie de la o maşină. La sfârşitul colocviului, mi-a venit această idee. Cum ar fi să facem o maşină pentru femei de la zero. Toate ideile pe care le-am dezvoltat ulterior au pornit de la problemele de care se lovea fiecare membru al echipei atunci când se urca la volan. Am stat de vorbă cu vreo 400 de angajate de la Volvo şi le-am întrebat pe fiecare ce le deranjează la maşina modernă. Ce ar vrea să aibă şi nu au. Aşa am ajuns la soluţiile de azi. Am ajuns să construim o maşină personalizată, care să se poată potrivi cu cerinţele fiecăruia.
- Dar toate soluţiile pe care le-aţi adoptat se potrivesc şi bărbaţilor foarte bine.
- Dacă o femeie-arhitect face o casă, acolo nu va locui doar o femeie. Acest principiu se aplică şi la maşini. Nu ne-am propus să excludem bărbaţii, ci doar să ne adaptăm la cerinţele femeilor. Soluţiile sunt însă bune şi pentru bărbaţi.
- şi totuşi, ce îşi doresc femeile în materie de maşini?
- Femeile nu se uită la reviste auto, nu merg la expoziţii de specialitate şi nici nu sunt atrase de partea tehnică. Ele vor doar o maşină care să li se potrivească foarte bine.
- Care este diferenţa dintre preferinţele bărbaţilor şi cele ale femeilor?
- Am prezentat maşina în toată lumea şi am făcut liste cu caracteristicile preferate. Primele cinci sunt cam aceleaşi şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. Deci, dacă îndeplineşti cerinţele femeilor, cu siguranţă le vei fi pe plac şi bărbaţilor.
- Ce spuneţi despre glumele cu femei la volan?
- Trebuie să te obişnuieşti. Jay Leno a vorbit de trei ori despre această maşină şi a făcut trei poante. Leno se întreba cum trebuie să arate maşina perfectă pentru o femeie. Răspunsul e simplu: oricum, numai să nu aibă fundul mare. (râd). şi în plus să aibă un ceas biologic digital.
- Este posibil să vedem acest concept în producţia de serie?
- E puţin probabil. Uşile care se deschid în sus, de exemplu, nu reprezintă o soluţie viabilă, deoarece se merge prea mult la extrem. Multe dintre ideile dezvoltate aici se vor regăsi însă la maşinile de serie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite