Vreţi bani la buget? TICHETELE DE VACANŢĂ pot aduce peste 160 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) estimează că rulajul banilor din turism poate creşte prin tichete de vacanţă, aducând 161 de milioane de euro la bugetul de stat. FPTS atrage însă atenţia că mai trebuie luate unele măsuri procedurale pentru ca piaţa acestor tichete să se deblocheze.

Potrivit liderilor patronali din turism, avantajele tichetelor de vacanţă sunt multiple: accesul crescut al angajaţilor la concedii, recuperarea capacităţii de muncă, încurajarea salariaţilor să aleagă destinaţii româneşti, descoperirea României turistice, creşterea investiţiilor în turismul românesc, dezvoltarea pe orizontală a domeniilor conexe (infrastructură, construcţii, transport, producţie, alimentaţie, servicii), crearea de noi locuri de muncă şi lista poate continua.

Cresc veniturile din taxe


„La fel de importantă este componenta de creştere a veniturilor la buget pe care o aduce utilizarea tichetelor de vacanţă. Acest sistem aduce cu sine reducerea economiei subterane, pentru că sistemul este transparent, iar circuitul banilor este închis şi uşor de verificat. Are loc o suplimentare a veniturilor cu taxele aferente locurilor noi de muncă, dar şi o colectare suplimentară de TVA“, notează, într-un comunicat, preşedintele FPTS Dan Matei Agathon.
Liderul patronal arată că experienţa perioadei 2009-2012 ne arată că pentru relansarea sistemului tichetelor de vacanţă este nevoie de următoarele măsuri:
- Anularea condiţiei de acordare prin care angajatorul trebuie să fi avut profit sau venit în anul fiscal anterior. „Acesată măsură este necesară pentru că altfel este limitat numărul de angajatori care pot oferi tichete salariaţilor“.
- Obligativitatea pentru instituţiile de stat să acorde tichete de vacanţă salariaţilor. „Acest lucru ar însemna o forma de bonus avantajoasă economic şi pentru buget dar care ar veni în sprijinul unei categorii defavorizate de măsurile economice anti-criză. Cum această categorie se află încă în procesul de recuperare a diminuării anterioare a veniturilor, o recuperare de tipul tichetelor de vacanţă ar fi binevenită şi, alături de impactul asupra angajaţilor, ar aduce o contribuţie majoră la bugetul de stat şi la dezvoltarea industriilor conexe“, mai spune şeful FPTS.

În turism, 40% sunt încasări „la negru“

„Dacă ne uităm la situaţia actuală din turism, vedem că 60% din venituri sunt declarate, iar 40% reprezintă încasări la negru. Acest lucru este în măsură să ne arate cât de importantă este utilizarea tichetelor de vacanţă pentru a fiscaliza veniturile din turism şi pentru a-i încuraja pe cei corecţi care îşi plătesc taxele şi contribuţiile la buget şi care au de suferit de multe ori din cauza concurenţei incorecte a celor care practică turismul la negru“, potrivit FPTS.

Exemplu de calcul

Dacă un milion de angajaţi din sistemul bugetar ar folosi tichetele de vacanţă în unităţi turistice din România, am avea următoarele efecte economice:
- Noi locuri de muncă: 15.000
- Venituri la bugetul de stat: 161 de milioane de euro
- Încasări pentru societăţile comerciale (angajatori): 231 de milioane de euro
- Venituri pentru salariaţi: 100 de milioane de euro.

În concluzie, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii recomandă relaxarea condiţiilor de acordare a tichetelor de vacanţă, precum şi acordarea lor către bugetari, măsuri care ar determina creşterea accesului la aceste avantaje a unui număr cât mai mare de angajaţi români.
„Astfel, consumul de produse turistice va creşte cu un impact direct proporţional asupra bugetului de stat şi asupra dezvoltării atat de importante a turismului şi a domeniilor conexe“, conchid reprezentanţii FPTS.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite