Vreme mai bună pentru companiile de asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din asigurători au profituri totale de circa 35 de milioane de euro Pierderile totale sunt sensibil mai mici decât anul trecut. Încă un semn al concentrării pieţei, în joc

Jumătate din asigurători au profituri totale de circa 35 de milioane de euro

Pierderile totale sunt sensibil mai mici decât anul trecut. Încă un semn al concentrării pieţei, în joc rămânând doar cei puternici.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat că volumul total al profitului net înregistrat de societăţile de asigurare, la sfârşitul primului semestru, a fost de peste 120,77 milioane lei, în creştere cu mai mult de 50% faţă de perioada similară a anului 2007.

Rezultatul pare cu atât mai notabil cu cât, în perioada analizată, au raportat profit net 22 de societăţi de asigurare, din totalul de 43 societăţi din piaţă. În urmă cu un an, erau înregistrate cu profit 15 societăţi din 41.

În urma agregării datelor din bilanţurile contabile la data de 30 iunie 2008, a rezultat că pierderea totală a fost de peste 136,43 milioane lei, în scădere cu 16,7% faţă de primul semestru 2007. Au raportat pierderi, în primul semestru 2008, 21 societăţi de asigurare, faţă de 26 societăţi în perioada similară din 2007.

Per ansamblu, pierderile rămân mai mari decât profiturile, dar rezultatul financiar net negativ de aproximativ 15,66 milioane lei din prima jumătate a anului este de peste cinci ori mai mic decât în urmă cu un an (de 83,56 milioane).

Asigurări de viaţă, puţine, dar profitabile

Pe categorii de asigurări, cele de viaţă (20% din piaţă) s-au dovedit cele mai profitabile, cu un rezultat net pozitiv de 45,2 milioane de lei, adică 32% peste nivelul din primul semestru 2007. Sunt luate în calcul rezultatele tehnice, cele obţinute din activitatea de bază (din încasare prime şi plata daune).

Potrivit datelor CSA, asigurările de viaţă au generat un volum de prime brute subscrise de 849,92 milioane lei, în primul semestru, în creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2007. Indemnizaţiile brute plătite au fost 101,57 milioane lei, o creştere de doar 13,5% în ultimele 12 luni.

În ce priveşte asigurările generale (care reprezintă 80% din piaţă), pierderea netă a fost de 77,67 milioane de lei, reprezentând trei sferturi din pierderea tehnică netă consemnată în aceeaşi perioadă din 2007. Volumul primelor brute subscrise din asigurări generale în primul semestru a fost de 3.572,51 milioane lei (în creştere nominală cu 22%), iar indemnizaţiile brute plătite au ajuns la 1.889 milioane lei, în creştere cu 24%.

RCA şi Casco, tamponate în trafic

Pierderile importante sunt în continuare localizate pe segmentul asigurărilor auto, de altfel cel mai important din piaţă (75% din primele subscrise în asigurări generale).

Dinamica pieţei auto a încins lupta pentru clienţi pentru contractele unde sunt cele mai mari sume în joc - asigurările facultative CASCO. Acestea au avut o viteză de creştere de 40% faţă (primul semestru 2008/2007), urcând în trombă până aproape de jumătate din piaţa asigurărilor generale.

Evident, însă lupta "crâncenă" s-a dat în continuare pentru RCA, unde sunt cei mai mulţi clienţi. Pentru o cotă de piaţă cât mai mare, companiile au fost dispuse chiar să nu umble prea mult la tarife, astfel că, per ansamblu, creşterea faţă de anul trecut a acestui segment a fost de doar 17%.

Reversul medaliei se cheamă însă creşterea pierderilor din plata daunelor, companiile simţind pe propriul buzunar ce înseamnă expansiunea numărului de înmatriculări auto şi, implicit, a traficului.

Este de aşteptat însă ca şi în această arenă a RCA să rămână mai puţini jucători, în principal companiile puternice. Din acest an, firmele autorizate să încheie poliţe RCA sunt obligate să-şi constituie, lunar, o rezervă tehnică suplimentară, constând în 60% din valoarea primelor brute subscrise pe acest produs.

Cota de piaţă se ţine şi cu pierderi

Creşterea pieţei de asigurări rămâne tentantă, dar practic puţini se "înfruptă" din masa bogată. Primii zece jucători deţin 90% din primele subscrise. La asigurări de viaţă, un singur jucător, ING, deţine o treime din piaţă, iar următorii doi (AIG şi BCR Asigurări de Viaţă) completează până la 55%.

La asigurări generale, primii patru jucători ajung la jumătate din piaţă (Allianz Ţiriac, Omniasig, Asirom, Unita). Dintre aceştia, Asirom VIG (Vienna Insurance Group) pare să plătească preţul cel mai mare pentru menţinerea cotei de piaţă, înregistrând, după primul semestru, pierderi totale de 27,2 milioane de lei, faţă de un profit de 2 milioane în urmă cu 12 luni. (Pierderi tehnice de 8,8 milioane de lei, pentru asigurări generale, respectiv 4,1 milioane lei, pentru asigurări de viaţă - potrivit raportului prezentat la Bursă).

Ardaf, cealaltă companie de asigurări listată pe bursă (deci obligată la transparenţă), plăteşte tot cu pierderi cota de piaţă de 6% din asigurările generale, încheind primul semestru cu un minus de 12,4 milioane de lei.

1,26 miliarde de euro reprezintă valoarea pieţei de asigurări în primul semestru 2008, în creştere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2007

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite