Vosganian întrevede un deficit de cont curent de 12% din PIB, în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit estimărilor ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian (foto), deficitul de cont curent al României ar putea ajunge la 12% din PIB în 2007. Decalajul balanţei de plăţi -

Potrivit estimărilor ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian (foto), deficitul de cont curent al României ar putea ajunge la 12% din PIB în 2007. Decalajul balanţei de plăţi - deficitul de cont curent - va fi, astfel, în creştere faţă de valoarea de 10% atinsă în 2006.Posibilitatea României de a emite obligaţiuni este limitată, deoarece deficitul bugetar al ţării (decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare), care anul acesta ar trebui să ajungă la 2,8% din PIB, nu trebuie să depăşească 3% din PIB - condiţie de intrare în zona euro.

"Anul acesta am schiţat un deficit bugetar de 2,8% din PIB, deci nu avem foarte mult spaţiu pentru operaţiuni de piaţă", a spus Vosganian, citat de agenţiile internaţionale de presă, după întrunirea miniştrilor de finanţe din UE, desfăşurată la Berlin. El a mai adăugat că România ar putea vinde obligaţiuni denominate în monede străine în valoare de aproximativ 200 milioane de euro anul acesta. Vosganian a reafirmat că se aşteaptă ca economia României să crească anul acesta cu 6,5%, după rata de creştere de 7,7% din 2006, iar inflaţia anuală din decembrie ar trebui să ajungă la 3,8%, în apropiere de valoarea minimă record a perioadei postcomuniste, de 3,7%, atinsă în martie. Vosganian a mai spus că România va face tot ce poate ca să atragă investiţii străine, esenţiale pentru finanţarea deficitului de cont curent periculos de mare al României. "Criza politică va avea doar un impact limitat asupra economiei româneşti", a concluzionat ministrul economiei şi finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite