Vosganian: Aplicarea Tratatului fiscal de la 1 ianuarie 2013 e compromisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul liberal Varujan Vosganian susţine că aplicarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare la 1 ianuarie 2013 este "compromisă", dacă gradul de absorbţie a fondurilor nu creşte la peste 50%.

"Dacă nu sporim gradul de absorbţie la peste 50%, noi nu putem ratifica şi aplica Tratatul de stabilitate pentru România, pentru că Tratatul de stabilitate este legat de PIB-ul potenţial şi nu putem majora PIB-ul potenţial fără contribuţia fondurilor europene. (...) Dacă Guvernul României asumă o anumită politică salarială pe termen mediu ea trebuie încadrată în politica bugetară. Nu poţi asuma în acest moment măsuri de politică fiscal-bugetară care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013 fără să le încadrezi în prevederile Tratatului de stabilitate. Obiectivul aplicării Tratatului de stabilitate de la 1 ianuarie 2013 este deja compromis", a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că în cazul în care Executivul nu poate accelera absorbţia fondurilor europene trebuie să-şi asume faptul că semnarea Tratatului fiscal a fost "exclusiv un gest de politică externă, fără nicio rezonanţă în politica internă a României".

Vosganian a precizat că este surprinzător că Guvernul nu foloseşte pentru cofinanţări banii de la BEI atraşi în 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite