Voodoo cucereşte Cetatea Filmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Hollywood, două religii majore se bat pentru supremaţie: scientologia şi voodoo. Marea preoteasă voodoo Angelina Jolie l-ar putea detrona pe liderul scientolog Tom Cruise. În ultima

La Hollywood, două religii majore se bat pentru supremaţie: scientologia şi voodoo. Marea preoteasă voodoo Angelina Jolie l-ar putea detrona pe liderul scientolog Tom Cruise.

În ultima vreme, celebrităţile din showbizul american şi de la Hollywood şi-au îndreptat atenţia asupra ritualurilor voodoo, în speranţa că spiritele rele care au pus stăpânire pe Hollywood şi fac atâtea victime vor fi înduplecate prin incantaţii, sacrificii de păsări şi animale şi dansuri extatice. Voodoo nu este o religie nouă printre starurile de la Hollywood.

Cel mai timpuriu star "atins" de tot felul de moşmoane a fost Marlon Brando, despre care se spune că fost disputat de femei prin intermediul preoţilor voodoo, fiind "câştigat" de cel mai puternic. Dar pe Brando niciun ritual voodoo sau de altă natură nu l-a ţinut prea mult timp lângă iubitele sale.

Mai recent, cel mai popularizat star care a apelat la ritualul voodoo, în sensul rău, este Michael Jackson. Prestigioasa revistă "Vanity Fair" scria în aprilie 2003 că regele muzicii pop ar fi plătit 150.000 de dolari unui preot voodoo pentru a arunca un blestem asupra lui Steven Spielberg şi a lui David Geffen. Pe Geffen îl ura pentru că îl considera şeful "Mafiei gay" de la Hollywood, iar pe Spielberg, pentru că îi refuzase rolul de Peter Pan într-o nouă versiune la care lucra.

Blestemul comandat trebuia să fie puternic, de moarte, aşa că Baba, preotul voodoo contactat de Jackson pe când se afla într-o călătorie în Elveţia, i-a spus că este nevoie de sacrificarea multor oi şi vaci. "Gata!", l-ar fi asigurat Baba pe Michael, "Spielberg şi Geffen vor muri într-o săptămână".

Dar starul n-a avut încredere în Baba şi, cum era supărat rău - umbla cu o listă de 25 de nume celebre pentru a le blestema -, a contactat încă un preot voodoo, care i-a luat mai mulţi bani ca primul, pretinzând că trebuie să sacrifice 42 de vaci, plus alte animale şi păsări mici.

Nu numai că cei doi n-au murit, dar aşa-zişii preoţi l-au mai dat şi în fapt pe Michael Jackson, pe care îl numiseră "Zombie" - un "mort viu" foarte "popular" în religia voodoo haitiană. Cei doi nu s-au simţit vinovaţi că l-au uşurat de bani, mai ales că adevăraţii preoţi şi preotese voodoo sunt foarte supăraţi pe Hollywood din cauză că sunt prezentaţi în filme ca vrăjitori care "fac" de moarte.

În realitate, ritualurile sunt pentru sănătate, dragoste, prosperitate. Michael Jackson era, probabil, sub influenţa documentării de la Thriller, când morţii se transformau în zombie însufleţiţi de un break-dance de zile mari!

Lopez şi Jolie, bănuite că şi-au vrăjit iubiţii cu ritualuri importate din Africa

Mass-media americană a vuit că Angelina Jolie l-a "furat" pe Brad Pitt de la Jennifer Aniston cu... pudră de liliac. Nu de floare, ci de zburătorul-vampir! Această dezvăluire a fost făcută de una dintre prietenele lui Jennifer, care a specificat că Angelina îi dăduse pudra, chipurile, ca să-l ferească de rele, dar un specialist a atras atenţia că astfel de "ingrediente" se folosesc pentru a despărţi doi iubiţi.

Anul trecut, revistele americane scriau că Angelina ar fi trecut de la simplul statut de clientă la cel de ucenică, vrând să ajungă preoteasă, adică "mambo" în limbaj voodoo. Jolie se specializează în Santeria - un set de ritualuri voodoo aduse în America de Sud în special, de către sclavii africani, care este cea mai populară formă de voodoo în America. O iniţiată i-a calculat şansele Angelinei de a deveni "mambo".

Deşi născută în "Gemeni", Angelina a avut Luna, Marte şi Jupiter în conjuncţie sub semnul Berbecului, ceea ce a predispus-o la performanţe spirituale şi curiozităţi mistice. Apropiaţii ei cred că a dezvoltat astfel de înclinaţii de anul trecut, după ce mama ei, actriţa Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian. Printre altele, ritualurile Santeria asigură şi contactul cu spiritele decedaţilor, iar Angelina ar dori să păstreze o legătură "palpabilă" cu mama sa.

Dar şi despre Brad Pitt s-a zvonit că ar practica Santeria. Înainte de a începe filmările la Troia, ar fi sacrificat o oaie, pentru a fi ajutat de Ogun, un Loa (spirit) războinic. Poate că l-a ajutat Ahile "însuşi", pentru că a făcut un rol memorabil în "Troia". Alte vedete raportate că practică Santeria sunt Britney Spears, Mariah Carey, chiar Nicole Kidman, deşi a fost nevasta lui Tom Cruise, unul dintre liderii Bisericii Scientologice. Se pare că Britney mai mult a mâniat spiritele voodoo decât le-a îmbunat, că nu-i merge bine deloc.

Jennifer Lopez, acuzată că şi-a "vrăjit" iubiţii

Pe Jennifer Lopez a pârât-o fostul soţ Ojani Noa, cu care a fost căsătorită un an, din februarie 1997 până în ianuarie 1998. Acesta avea de gând să scrie şi o carte despre apucăturile fostei soaţe: "Adevărul neştiut: Portretul pasionant al unei criminale în serie".

Greu titlu! Cartea n-a mai văzut lumina tiparului, pentru că avocatul lui Lopez i-a reamintit fostului soţ că semnase o înţelegere prin care se angaja, contra a 150.000 de dolari, să nu denigreze în niciun fel imaginea starului. Altminteri, n-ar fi avut bani să plătească daunele. Şi, cum Noa nu avea de gând să-şi zugrăvească fosta în tonuri calde, a renunţat, dar a mai scăpat câte ceva în public.

Anume că Jennifer practică Santeria pentru a-i atrage şi a-i "vrăji" pe iubiţii ei. Chiar! Cu ce altceva să-i atragă? Cu posteriorul decretat cel mai apetisant din lume? Însă Noa o ţinea pe a lui - în timpul audierilor la tribunal privind dreptul de a publica "pasionantul" roman - cum că Jennifer l-a vrăjit prin incantaţii şi că ştie el sigur că şi Sean Combs, Cris Judd şi Marc Anthony au păţit acelaşi lucru. "A făcut tot felul de lucruri rele multora. M-a învăluit în tot felul de practici voodoo, atât pe mine, cât şi pe Cris, Puffy (Sean) şi Anthony", relata "New York Daily News".

Dacă Noa nu a avut succes cu cartea sa, Scott Barnes, fostul stilist al vedetei, concediat de aceasta după ce a fost prins că dădea informaţii presei, a declarat că va scrie o carte în care va dezvălui practicile voodoo pe care Jennifer şi preoteasa Merle Gonzales le foloseau ca să arunce blesteme asupra tuturor celor care o supărau.

Barnes dezvăluia că Merle şi Lopez folosesc incantaţii, sacrificii de păsări şi animale pentru blesteme, dansuri ce induc starea de transă şi de posesiune, prin care spiritele pot spune atât trecutul, cât şi viitorul celor care le invocă. Un astfel de spirit ar fi sfătuit-o pe Jennifer să-i dea papucii lui Ben Affleck, scria "New York Post".

După ce acesta a părăsit locuinţa din Los Angeles, Merle s-a dus să o cureţe de "amprentele" negative lăsate de el. Mai mult, a pus-o pe Jennifer să-şi ardă rochia de mireasă creaţie Vera Wang, pe care dăduse o grămadă de bani şi care era acum îmbâcsită de demoni.

Cea mai veche religie

De fapt, voodoo, după cum spune un renumit preot din Haiti, Max Beauvoir, nu are nimic în comun cu ritualurile vrăjitoreşti care se practică în Cetatea Filmului. "Vedetele sunt persoane stresate şi foarte vulnerabile, de aceea la îndemâna multor escroci care s-au specializat în a le jumuli de bani sub diverse forme magice", a explicat Beauvoir.

Voodoo este o rămăşiţă a celei mai vechi religii din lume, practicată încă de acum 8.000 de ani în Egipt, Asia Minor, Siria, Ionia, Europa şi vestul Africii. Era un cult al zeiţei "Mami", "Mamu" şi al societăţilor matriarhale, fiind celebrat primăvara.

Se regăsea în cultele zeiţelor Innana, Isis, Hathor, Terra Mater, Rhea, Cybele. Ritualurile implicau invocaţii, incantaţii, dansuri extatice, transe prin care spiritele comunicau ce urma să se întâmple şi ritualuri de vindecare spirituală, dar şi fizică, prin utilizarea de plante medicinale. Caracteristica principală o reprezintă credinţa în "Bunul Dumnezeu" şi invocarea spiritelor Loa, fiecare cu ritualul său şi incantaţia specifică.

Preoţii voodoo au putere vindecătoare, dată inclusiv prin sacrificii de animale, pentru că "energiile negative care îmbolnăvesc sunt canalizate spre alte forme de viaţă, de la care se ia energia pozitivă", după cum spune Beauvoir.

Asta, dacă boala e prea grea şi nu se găseşte leacul printre cele 250 de plante medicinale folosite de preoţii voodoo. În Togo, există spitale unde pacienţii sunt trataţi numai prin ritualuri voodoo.
Suntem oglinzile sufletelor altora

Practicile voodoo au luat naştere când europenii au început comerţul cu sclavi africani, răspândindu-se în Caraibe, şi au devenit foarte cunoscute - din cauza opresiunii la care erau supuşi practicanţii - mai ales în Haiti, în timpul colonizării.

Credinţele religioase cu care sclavii veniseră de acasă au fost cele care au păstrat "spiritul" liber, deşi practicanţii erau bătuţi, torturaţi, iar preoţii ucişi. Aceste ritualuri s-au amestecat, formând până la urmă un tot unitar care a căpătat denumirea de "voodoo", ceea ce înseamnă nu numai spirit. Din pronunţia franţuzită (vous deux), se înţelege "voi doi", ceea ce reprezintă esenţa religiei: Universul este unul singur şi orice faci se răsfrânge asupra altuia şi, în final, asupra ta.

"Suntem oglinzile sufletelor altora", spune o incantaţie voodoo. Dumnezeul Unic lucrează prin spiritele Loa, după cum Dumnezeul creştinilor lucrează prin sfinţi. Există o legătură trainică de acţiune şi reacţiune, între vii şi spiritele morţilor, iar primii trebuie să le onoreze cum se cuvine pe cele din urmă, ca ele să aducă numai bine. Ritualurile includ rugăciuni, cântări, dansuri extatice şi sacrificiul de animale şi păsări, pentru că fără sânge spiritele nu pot fi îmbunate.

Acesta a şi fost motivul pentru care practicanţii au fost atât de oprimaţi, preoţii catolici lansând ipoteza că aceştia practică şi sacrificii umane, ca în unele ritualuri foarte vechi. Preoţii voodoo au negat întotdeauna că ar fi fost vreodată vorba de sacrificii umane. S-a întâmplat ca oameni grav bolnavi să nu fie vindecaţi şi să moară chiar în timpul ritualului.

Sângele animalelor sacrificate, cu care erau unşi bolnavii, dădea impresia de sacrificiu uman. Mai mult, nici celebrele păpuşi voodoo, atât de mediatizate în filme, nu fac obiectul religiei voodoo, ci al unor practici de magie neagră vechi, şi acestea, de când lumea.

Şarpele, "semnul diavolului"

Un alt element voodoo care a atras condamnarea din partea preoţilor creştini este şarpele, un "ingredient" de nelipsit din reţetele voodoo. Este un fel de emblemă a tuturor celor ce practică voodoo.

De asemenea, este un element foarte vechi al credinţelor de pretutindeni şi nu a însemnat niciodată ceva rău, ci din contră, a reprezentat esenţa vieţii, energia vitală, fiind un atribut al zeiţei-mame. Doi şerpi încolăciţi reprezintă simbolul ADN şi al medicinei şi, orice au spus preoţii creştini - cum că şarpele ar fi simbolul diavolului -, nimeni nu a renunţat la emblema arhicunoscută.

De altfel, dacă nu era şarpele biblic, atât de hulit de neştiutori, astăzi ar fi trăit doar Adam şi Eva, probabil teribil de plictisiţi unul de altul. În voodoo, şarpele reprezintă energia subtilă ce uneşte lumile Universului, care face posibil contactul între vii şi spiritele Loa, care guvernează natura, sănătatea, fericirea, prosperitatea, instinctele sexuale etc. Damballah, Ezili, Ogu, Agwe, Legba sunt câteva dintre sutele de spirite Loa invocate în ritualurile voodoo care trebuie onorate an de an, în timpul festivalurilor voodoo care au loc în toate ţările unde este acceptată ca religie oficială.

În prezent, sunt 60 de milioane de adepţi voodoo, cei mai mulţi în Togo, Benin, Nigeria, Republica Dominicană, Ghana, America de Sud, America de Nord, în special în New Orleans. În Haiti, voodoo a fost recunoscută recent ca religie oficială, după sute de ani de persecuţie a practicanţilor. Şi ce-ar
fi Carnavalul de la Rio fără Santeria?!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite