Volumul creditelor acordate de bănci va creşte cu 25% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate restricţiile de limitare a împrumuturilor impuse de Banca Naţională, în România se va menţine şi în următorii doi ani un ritm alert de creştere a împrumuturilor acordate către

Cu toate restricţiile de limitare a împrumuturilor impuse de Banca Naţională, în România se va menţine şi în următorii doi ani un ritm alert de creştere a împrumuturilor acordate către persoanele fizice. Potrivit unui studiu dat publicităţii de Unicredito, volumul creditării va creşte, până în 2008, în medie cu 25% pe an.
Studiul indică o evoluţie a creditelor acordate către populaţie de 37% pe an până în 2008, iar creditul către companii va creşte cu 18% pe an. Creşterea volumului depozitelor atrase va avea o dinamică mai moderată, cu o medie anuală de 16%."În intervalul 2000-2005, media anuală de creştere a creditelor de retail a fost de 119%, în timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o bază extrem de redusă", a afirmat Mihaela Popescu, analist la UniCredit România, citată de Mediafax. Oficialii UniCredit declară că reducerea dobânzilor la credite va depinde de scăderea volumului de rezerve minime obligatorii pe care băncile trebuie să le constituie, în timp ce dobânzile la depozite nu vor avea o variaţie semnificativă în următoarea perioadă, fiind corelată cu evoluţia inflaţiei. Dobânzi mai bune ar putea fi oferite de societăţile specializate în acordarea de credite ipotecare care vor apărea, mai ales că acestea ar putea să nu se supună aceloraşi reglementări ca băncile comerciale. La finele lui 2005, volumul total de împrumuturi raportat la PIB era de 22% în România, de 68% în Croaţia, faţă de o medie pe regiune de 32%, conform UniCredito. Ponderea creditelor în PIB va ajunge la 31% până în anul 2008, estimează analiştii băncii.

Mai greu cu economisirea
Studiul prognozează că depozitele populaţiei vor creşte cu 18% pe an până în 2008, în timp ce depozitele companiilor vor creşte cu 15%. Pentru bănci, activitatea în România va rămâne la un nivel de profitabilitate ridicată, venitul mediu net până în anul 2008 fiind de 15%. Depozitele bancare reprezentau, anul trecut, 28% din PIB, iar UniCredito estimează că această proporţie va ajunge la 32% până în anul 2008. Venitul net din dobânzi va fi de 10%, iar cel net operaţional de 19%. De asemenea, activele băncilor din sistemul românesc vor creşte până în 2008 la 58% din PIB, faţă de 45% în 2005. În 2008, circa 4% din creditele acordate de băncile comerciale în regiunea Europa Centrală şi de Est, până în anul 2008, vor fi acordate în România, care-şi va "adjudeca" şi 4% din depozitele bancare din regiune. Clasamentul ţărilor cu cele mai bune perspective de dezvoltare a creditului acordat persoanelor fizice plasează România pe poziţia a treia, după Rusia şi Serbia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite