Voestalpine va construi o fabrică de piese din oţel la Giurgiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul austriac de oţel Voestalpine va construi o fabrică de piese din oţel la Giurgiu, prin intermediul subsidiarei Voestalpine Steel Service Center Group, potrivit unei invitaţii la o conferinţă, transmisă astăzi presei.

Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii companiei au precizat că toate informaţiile vor fi făcute publice săptămâna viitoare, cu ocazia acestui eveniment.

Proiectul va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". La începutul acestui an, companiei i-a fost aprobat un proiect de accesare a 18,5 milioane de lei din banii europeni destinaţi întreprinderilor mari.

Grupul este deja prezent în România prin subsidiara sa britanică Elmsteel, care deţine din 2004 o fabrică la Satu Mare.

Voestalpine a anunţat încă din 2007 că va construi la Giurgiu un centru de servicii în care va prelucra tablă şi alte materiale pentru clienţii companiei austriece. La acea dată, Wolfgang Eder, CEO al Voestalpine AG, spunea că a găsit la Giurgiu locul ideal pentru o astfel de investiţie greenfield, care ar fi necesitat 18 milioane de euro. Construcţia ar fi trebuit să înceapă în 2008.

La finele anului trecut, primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a anunţat că Voestalpine ar putea investi 19 milioane de euro în noua fabrică, urmând ca lucrările să înceapă în mai 2010, iar producţia - în 2011.

România a fost pe lista Voestalpine pentru o nouă oţelărie

În 2008, Voestalpine urmărea realizarea unei mari oţelării pe ţărmul Mării Negre cu o capacitate de circa cinci milioane de tone, cât întreaga producţie de oţel a României din acel an.

Pe lista amplasamentelor analizate erau România, Ucraina, Bulgaria şi Turcia. România avea avantajul portului Constanţa-Agigea, dar de partea Ucrainei şi Turciei atârnau argumente precum lipsa unor norme stricte de mediu, fiind în afara spaţiului comunitar.

Compania urma să ia o decizie privind amplasamentul oţelăriei până la finele anului 2008, însă în toamna acelui an a anunţat că îngheaţă proiectul pe termen nedefinit, din cauza crizei economice, care a lovit puternic piaţa de oţel.

Estimat la peste opt miliarde de euro în total, proiectul ar fi însemnat cea mai mare investiţie străină în România.

Proiectul ar putea fi resuscitat abia în 2013

În februarie, purtătorul de cuvând al Voestalpine, Peter Schiefer, declara, pentru "Adevărul", că nu este luată în calcul deocamdată reluarea proiectului privind realizarea unei oţelării de mari dimeniuni în sud-estul Europei, în zona Mării Negre.

Acesta a arătat că piaţa oţelului în 2009 a fost extrem de afectată de scăderea consumului şi a comenzilor. „Producţia în Uniunea Europeană a fost cu aproape 30% mai scăzută faţă de 2008. Problema cea mai mare a fost cauzată de rapiditatea cu care a fost afectat de acest sector în toamna 2008, colapsul venind practic peste noapte", a arătat oficialul Voestalpine.

Pentru acest an, reprezentanţii companiei se aşteaptă la o creştere a cererii şi la un grad de utilizare mai mare pentru capacităţile de producţie existente. „Nu există niciun sector unde lucrurile vor merge mai rău decât anul trecut", a punctat Schiefer. Potrivit acestuia, doar peste trei-cinci ani se vor putea atinge nivelurile din anii 2007-2008, prin urmare se va putea vorbi din nou concret despre reluarea proiectului privind noua oţelărie abia începând cu 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite