VoestAlpine îşi face rezervare pentru Agigea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austriecii anunţă că vor încheia precontracte cu proprietarii de terenuri, în eventualitatea construirii combinatului siderurgic la sud de Constanţa România este singura ţară

Austriecii anunţă că vor încheia precontracte cu proprietarii de terenuri, în eventualitatea construirii combinatului siderurgic la sud de Constanţa

România este singura ţară unde austriecii sunt lăsaţi pe mâna "pieţei libere" a terenurilor. În Bulgaria, Ucraina şi Turcia, negociază direct cu statul.

Grupul austriac VoestAlpine a anunţat începerea negocierilor cu proprietarii de parcele din zona Agigea, pentru "rezervarea" terenului necesar "potenţialei" investiţii de şapte miliarde de euro într-un combinat siderurgic.
"Conform legislaţiei române, vom oferi o opţiune de achiziţie. Aceasta reprezintă o înţelegere prin care proprietarii vor menţine un preţ fix pentru terenul lor, pe o anumită perioadă de timp, primind în schimb compensaţie financiară.

În cazul în care VoestAlpine nu alege România, proprietarii îşi vor păstra sumele primite pentru menţinerea preţului fix. Prin această soluţie se evită riscul speculaţiei de terenuri legată de investiţia străină directă, preţul fiind fixat" - explică investitorul.

Ziarul "Adevărul" a prezentat recent că amplasamentul cel mai probabil este perimetrul de circa 500 ha delimitat la nord de societatea Chimpex Constanţa, la sud de canalul Dunăre-Marea Neagră, la vest, de drumul naţional Constanţa-Mangalia, iar la est, de port (care va pune la dispoziţie încă 150 ha). Acest perimetru este în cea mai mare parte pe raza satului Lazu din comuna Agigea (circa 100 ha ţin de oraşul Constanţa) şi are, adunat, câteva zeci de proprietari persoane fizice.

Până acum, "preţul corect" vehiculat pentru acest teren, folosit acum doar pentru agricultură, este de 20-30 de euro pe mp. Este de aşteptat însă ca preţurile să fie "corectate" în sus, speculându-se interesul investitorului şi, astfel, costul total terenului să se ridice la câteva sute de milioane de euro.

Ce dăm la schimb?

Investitorul nu spune ce buget are planificat pentru rezervare şi eventuala achiziţie a terenului, dar vrea să transmită un mesaj clar şi în special autorităţilor - costul terenului este un element important în luarea deciziei privind investiţia. Cu atât mai mult cu cât "în celelalte ţări nu va fi ofertă publică, pentru că terenul poate fi achizţionat direct sau prin intermediul statului", spune Peter Schiefer, responsabil de comunicare al VoestAlpine.

Fapul că totuşi, în România, austriecii sunt dispuşi să facă ofertă publică unor proprietari privaţi (cu interese, evident, private), arată că au găsit la Agigea alte avantaje pentru investiţie. Acestea ţin în principal de localizarea lângă canalul care face legătura pe Dunăre cu Linz - unde se află combinatul-mamă - şi de infrastructura portuară din Constanţa.

Alte argumente cantitative, precum ajutoarele de stat, sunt destul de greu de găsit în acest moment în România. Spre exemplu, noua ordonanţă privind stimularea investiţiilor, apărută săptămâna trecută, se remarcă mai degrabă prin eliminarea "S"-ului din titulatura ARIS (Agenţia Română de Investiţii Străine). Faţă de schemele actuale de stimulente pentru investitori (că sunt români sau străini) practic nu sunt aduse îmbunătăţiri.

Pierderea Mercedes, un semnal de alarmă

Până una-alta, investitorii străini sunt cei care au adus cele mai mari investiţii în unităţi de producţie (şi nu în imobiliare sau retail) construite de la zero. Iar pentru aducerea investitorilor mari şi foarte mari este nevoie de stimulente pe măsură.

Un semnal de alarmă poate fi şi recenta pierdere a a investiţiei Mercedes, un bagatel de 800 de milioane de euro. Săptămâna trecută, fostul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, care s-a recomandat drept negociator pentru venirea Mercedes, a explicat pierderea investiţiei doar prin lipsa infrastructurii adecvate din România.

Nu arată însă că lipsesc şi pachetele compensatorii. Spre exemplu, România nu are funcţională nici acum o schemă de ajutoare de stat, vehiculată de cateva luni, destinată marilor investiţii în producţie, celor de peste 100 de milioane de euro. Iar faptul că Bulgaria are teren pentru marii investitori arată că argumentul, invocat la noi, nu ne lasă Europa" nu ţine.

150 milioane euro

- este considerată diferenţa minimă dintre factura pe teren în România faţă de vecina Bulgaria, ţară de asemenea membră a UE

Sezonul speculaţiilor

Agigea este deja un punct fierbinte pe harta speculaţiilor imobiliare, mai ales că de câţiva ani face parte din zona metropolitană a Constanţei.

Noul primar, Cristian Cârjaliu (PSD), spune că, în ultimele luni, au fost realizate câteva puneri în posesie în zona Lazu. Fostul primar, Ion Ioniţă (PDL), răspunde însă că e vorba de câteva hectare, la care erau îndreptăţiţi proprietarii în urma refacerii măsurătorilor, iar acţiunea nu este legată de eventuala investiţie austriacă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite