Vodafone şi-ar putea vinde afacerile din Polonia, China şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Vodafone se pregăteşte să-şi vândă activele din Polonia, China şi, eventual, Franţa, arată Reuters. Şi asta după ce, recent, anunţase că îşi reconsideră strategia de expansiune internaţională în urma îngrijorării acţionarilor şi că va căuta să-şi vândă participaţiile minoritare pentru a-şi spori profitul.

Un bancher, citat de Reuters, spune că operatorul Vodafone nu este preset să-şi vândă activele pentru a-şi îmbunătăţi fluxul de numerar. El arată că acţionarii companii sunt îngrijoraţi de cum au evoluat achiziţiile făcute de operator în urmă cu cinci-şapte ani. Şi asta pentru că Vodafone are reputaţia de a face achiziţii slabe.

Analiştii cred că Vodafone ar putea să-şi vândă participaţia de aproape 25% deţinută la compania poloneză de telefonie Polkomtel, precum şi cele 3,2% din acţiunile deţinute la China Mobile şi, eventual, participaţia de 44% deţinută la compania franceză SFR.

Vânzarea participaţiilor minoritare ar putea aduce Vodafone peste 10 miliarde de lire sterline (15,57 miliarde de dolari), care ar putea fi utilizaţi pentru achitarea datoriilor.

În iulie, surse citate de Bloomberg şi Financial Times anunţau că operatorul Vodafone este în negocieri pentru a-şi vinde participaţia de 55% de acţiuni, deţinută în cadrul Vodafone Egipt, al doilea mare operator de telefonie mobilă din această ţară. Pachetul deţinut de Vodafone este evaluat de analişti la circa trei miliarde de lire sterline (4,3 miliarde de dolari).


Vodafone are divizii în 31 de ţări pe cinci continente şi aproximativ 40 de reţele partenere în întreaga lume.

Subsidiara din România a Vodafone avea, la sfârşitul lunii iunie, 9.8 milioane de clienţi în România, faţă de 9.663 milioane la finele anului trecut, 9.730 milioane la sfârşitul lunii martie, respectiv 9.533 milioane de utilizatori la jumătatea lui 2009, potrivit unui raport al Vodafone Marea Britanie. 

Vodafone România a înregistrat în anul fiscal 2009/2010, încheiat la 31 martie, o scădere cu 25% a profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizări (EBITDA), la 396 milioane euro, după venituri totale mai mici cu 21%, de 921,5 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite