Vlădescu s-a răzgândit: "Nu vreau să impozitez pensiile în acest moment"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După acordarea alocaţiile în funcţie de venitul părinţilor, taxa pe fast-food, impozitul forfetar, Guvernul are în plan şi alte impozite şi taxe cel puţin surprinzătoare. Ministrul Finanţelor Vlădescu are o nouă idee salvatoare pentru buget: impozit pe pensii.

UPDATE Vlădescu: Declaraţiile lui Antonescu privind posibilitatea intrării în incapacitate de plată sunt aberaţii

 "România n-are niciun risc să intre în incapacitate de plată, iar declaraţiile domnului Crin Antonescu sunt aberaţii absolute. Pensiile şi salariile se plătesc la timp, fără niciun fel de problemă", a spus Vlădescu.

UPDATE Vlădescu s-a răzgândit: "Nu vreau să impozitez pensiile în acest moment"

După ce în cadrul unui interviu pentru money.ro declara că intenţionează să lanseze o dezbatere publică privinhd impozitarea pensiilor, ministrul Finanţelor, Sebastian  Vlădescu, a revenit cu precizări pentru Mediafax în care afirmă că nu are de gând să impoziteze pensiile în acest moment.

"Nu vreau să impozitez şi ştiu că nu se pot impozita pensiile, în afară de cele mari, care deja se impozitează. Să fie foarte clar, nu intenţionez să impozitez pensiile în acest moment . Există o impozitare a pensiilor mari şi numai aceea rămâne", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

În prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei din pensie, adică pensionarii plătesc 16% din valoarea care depăşeşte pragul de 1.000 de lei.

"Acum nu este nici măcar momentul unei dezbateri publice. Nu există niciun fel de intenţie de impozitare a pensiilor şi nici intenţia unei dezbateri publice privind impozitarea lor", a precizat Vlădescu.

Şi premierul Emil Boc a dat asigurări că, în acest moment, nu se pune problema impozitării veniturilor pensionarilor.

UPDATE Blaga nici n-a auzit de intenţia lui Vlădescu de a impozita pensiile

UPDATE Crin Antonescu despre impozitarea pnesiilor:  Este o haiducie de dreapta a Guvernului Boc

Sebastian Vlădescu a mărturisit că se găndeşte la un sistem foarte coerent de taxe şi impozite. "Asta nu se face cu un singur lucru, ci prin modernizarea întregului sistem".

Într-un interviu acordat la Money.ro, ministrul Finanţelor a explicat că:  "orice venit, într-un stat civilizat, se taxează".

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB", a subliniat Vlădescu.

El şi-a exprimat dorinţa ca aceast subiect să intre în dezbatere publică: "Trei milioane şi ceva de plătitori, şase milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%".

Ce  presupune "modernizarea întregului sistem"

Potrivit ministrului de resort, impozitele pe proprietate în Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc. Aşadar aceast aspect ar trebui corectat în favoarea statului. O altă sursă de alimentare a bugetului ar fi taxarea beneficiariilor de asigurări de sănătate.

"Pe aceeaşi idee, beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate sunt 18 milioane, pe lângă cei numai trei milioane care contribuie. Sunt foarte multe categorii sociale care sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Acolo iar este o sursă importantă de venituri",  a mai spus Vlădescu.

De asemenea, impozitarea agriculturii: terenul agricol, munca în agricultură, produsul agricol, se află în atenţia lui Vlădescu. "E o zonă în care în mod cert România este deficitară", a precizat ministrul Finanţelor.

 "Există o vină istorică pentru nedezvoltarea României"

Sebastian Vlădescu a subliniat că în România a existat întotdeauna problema veniturilor mici: "Trebuie să le dăm oamenilor să poată să trăiască, dar atunci nu ne dezvoltăm".

"Nu poţi să spui că e vina cuiva că sunt salariile mici. Există o vină istorică pentru nedezvoltarea României. Şi aici intrăm în alt subiect. Când nu s-a dezvoltat România? La începutul secolului trecut? După 1947? Sunt multe perioade în care România ar fi trebuit să se dezvolte şi n-a făcut-o. Inclusiv modul de dezvoltare de după 1990, când alocările s-au făcut mai ales pentru susţinere socială şi nu pentru dezvoltare", a punctat misnistrul Vlădescu.

"Întotdeauna am avut problema asta: având venituri mici, trebuie să le dăm oamenilor să poată să trăiască, dar atunci nu ne dezvoltăm. Nedezvoltându-ne, am rămas cu venituri mici. Aici e un cerc vicios foarte periculos pe care până la urmă trebuie să-l rupi într-un fel", a mai spus ministrul Finanţelor.


 Principala problemă a României, nivelul scăzut al veniturilor

El a explicat că un împrumut, cum este cel pe care România l-a primit de la FMI, ar putea  rupe acest cerc vicios, dar pericolul principal e legat de deciziile care se iau la nivel politic, deoarece presupun continuitate si stabilitate pe termen lung

"O să avem creştere solidă şi la un moment dat o să putem plăti datoria. Riscul în situaţiile astea e legat de acţiunea lumii politice. Pentru că avem de-a face cu un proiect care trebuie să dureze 15 ani, ca să-şi arate beneficiile. Investiţiile în infrastructura unei ţări nu se întâmplă aşa pocnind din degete, azi investeşti şi mâine începi să profiţi. Ar trebui ca şi ciclurile politice să accepte existenţa ciclurilor economice", a atras atenţia Sebastian Vlădescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite