Vlădescu: Vrem să extindem termenul scadent al datoriei Rompetrol pentru a primi toată suma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român ar prefera să extindă termenul scadent al datoriei Rompetrol, respectiv 30 septembrie 2010, pentru a putea încasa întreaga sumă de 571 de milioane de euro, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

„Suntem dispuşi la negocieri, dar nu în ideea de a devenit acţionar din nou (la Rompetrol Rafinare - n.r.), în special nu unul minoritar", a spus ministrul, citat de Bloomberg.

„Negocierea plăţii pe o anumită perioadă de timp poate fi o opţiune. Am prefera o extindere a termenului (30 septembrie 2010 - n.r.) şi plata întregii sume, faţă de conversia în acţiuni. Nu cred că poziţia de acţionar minoritar ar fi avantajoasă pentru statul român", a adăugat Vlădescu.

Citiţi mâine în ediţia tipărită a ziarului "Adevărul" ce va câştiga şi ce va pierde statul român dacă va deveni acţionar la Rompetrol Rafinare.

Oficialii Grupului Rompetrol, controlat integral de compania kazahă KazMunaiGaz, au anunţat că au plătit deja 54 de milioane de euro, ceea ce le permite păstrarea pechetului majoritar al Rompetrol Rafinare.

Însă Ministerul Finanţelor susţine că, potrivit ordonanţei în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă.

Aceasta deşi, în urmă cu două luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spunea exact opusul. „Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea", spusese ministrul într-o conferinţă de presă.

Avocaţii Rompetrol spun că legea permite plata unei părţi a datoriei

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spune că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

Kazahii susţin că nu au resursele financiare pentru a achita întreaga datorie.

„Am anunţat statul încă din februarie că nu avem bani să plătim tot. Avem pierderi şi fluxul de numerar e negativ", a declarat Dimitry Grigoryev, directorul financiar al Grupului Rompetrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite