Vlădescu: Scăderea investiţiilor străine directe este îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat joi că menţinerea randamentelor titlurilor de stat, în monedă naţională, la nivelul actual este ceea ce ministerul şi-ar dori, dar că este îngrijorat de scăderea investiţiilor străine directe.

Investitorii sunt îngrijoraţi de nivelul datoriei şi al deficitelor publice din economiile emergente ale Europei, cum este şi cazul României, titrează Reuters. Activele Ungariei, de pildă, s-au prăbuşit la începutul lunii iunie, din cauza declaraţiilor oficaililor maghiari potrivit cărora statul vecin ar putea suferi o criză similară celei pe care o traversează Grecia.

Neîncrederea cu privire la abilitatea Cabinetului Boc de a aplica măsurile de austeritate a pus o presiune suplimentară pe randamentele titlruilor de stat. Ministerul de Finanţe a respins toate ofertele băncilor în cadrul a patru licitaţii, ce au avut loc începând cu 6 mai.

Pieţele de capital urmăresc cu interes licitaţia pe tilturi de stat cu scadenţă la cinci ani, ce va avea loc astăzi. „Cred că stabilizarea randamentelor datoriei în monedă naţională, la nivelul actual, este ceea ce ne-am dori în acest moment", a declarat Vlădescu pentru Reuters.

Oscilaţii conjuncturale

Randamentele au scăzut abrupt în primul trimestru al acestui an, aproape de nivelul ratei dobânzii de referinţă - de 6,25% - de la niveluri extrem de ridicate de 10% în decembrie 2009. Cu toate acestea, analiştii spun că acestea au început, din nou, să urce peste 7%.

Economiştii sunt de părere că presiunea pe costul împrumuturilor se va ridica odată ce reducerile de cheltuieli publice vor deveni evidente, dar că nevoile mari de finanţare ale deficitului bugetar şi rezervele investitorilor, în contextul crizei din Grecia, ar putea creşte suplimentar „tensiunea" pe pieţe.

Vlădescu a transmis că decizia Curţii Constituţionale pe seama legii reducerilor de pensii şi salarii publice este aşteptată la 24 iunie. Acesta este încrezător în privinţa unui aviz favorabil, care va da undă-verde continuării acordului cu FMI şi, implicit, primirii următoarei tranşe în luna iulie.

Între timp, mai arată Reuters, banii aşteptaţi de la Comisia Europeană ar putea veni abia în septembrie, din cauza unor proceduri legale mai complicate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite