Vlădescu: Românii vor ieşi singuri din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia nu poate spera mai mult de la stat decât plata pensiilor şi a salariilor. Constrângerile bugetare sunt mari, a spus Vlădescu. În acest timp, experţii fiscali atrag atenţia că statul „împrumută“ firmele la dobânzi de zece ori mai mari decât inflaţia.

Autorităţile nu ştiu - sau nu vor - să spună cu precizie câţi bugetari vor îngroşa în acest an rândurile şomerilor veniţi în 2009, cu preponderenţă, din sistemul privat. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a transmis ieri că cifra de 100.000 de concedieri la stat, vehiculată în presă, nu a fost fixată de autorităţi, care „nu ştiu încă numărul celor disponibilizaţi".

Citiţi şi:

Fiscul, de veghe în lanul de secară
FMI: Decizia de a folosi în continuare tranşele din împrumut aparţine autorităţilor române

Cu siguranţă însă vor exista concedieri. „Excesele care s-au făcut în aparatul bugetar trebuie corectate. Sistemul trebuie îmbunătăţit, unii vor trebui să plece şi trebuie să accepte acest lucru", a spus Vlădescu.

Ministrul a adăugat că nu vor exista niciodată probleme cu plata pensiilor şi a salariilor. Dar cam la asta se rezumă sprijinul statului. După ce preşedintele Traian Băsescu ne-a „liniştit", spunând că nici şeful statului, nici Guvernul nu poate scoate România din criză, a venit şi rândul şefului de la Finanţe să ne spună acelaşi lucru.

„Niciodată Ministrul Finanţelor nu va scoate România din criză. Am auzit de programe, de strategii, unele mai bune, altele mai puţin bune. Cetăţeanul român se va scoate singur din criză. Suportul autorităţilor este maxim, dar cu nişte limite bugetare", a transmis Vlădescu. Oficialul a adăugat că nivelul veniturilor bugetare este conform aşteptărilor în luna ianuarie, iar statul a încasat cât şi-a propus.

Încasările vin, cu preponderenţă, din taxele şi impozitele plătite de contribuabil. Specialiştii în fiscalitate arată însă că politica statului de calculare şi colectare a dobânzilor la impozite şi taxe, de la contribuabilii care întârzie cu plată, este abuzivă. Reprezentanţii Contexpert spun că România are, de departe, cel mai mare nivel al penalităţilor din UE, în condiţiile în care la capitolul inflaţie se află destul de aproape de nivelul celorlalte state.

Penalităţi de 36,5% pe an

Potrivit lui Sorin Istrate, Managing Partner al Contexpert, într-o economie în care inflaţia era evidentă şi devalorizează banii în ritm accelerat, s-au stabilit măsuri total justificate economic.

Este vorba despre compensarea financiară a statului, pentru pierderile pe care le-ar fi înregistrat atunci când un contribuabil şi-ar fi plătit impozitele mai târziu decât termenul stabilit. „Ulterior, an după an, guvern după guvern a modificat succesiv cota penalităţilor, aducând astăzi nivelul acestei «dobânzi» la 36,5% echivalent pe an", spune Istrate. Asta în condiţiile unei inflaţii care, conform declaraţiilor oficiale, se va situa între 2,5% şi 4,7%.

„Deci nu mai este de mult vorba despre a compensa statul pentru eventuale pierderi financiare datorate inflaţiei, ci despre o foarte înfloritoare afacere de a «împrumuta» bani firmelor, cu o dobândă de zece ori cât inflaţia", adaugă expertul fiscal.

Reprezentanţii Contexpert spun că, în Germania, nivelul acestor dobânzi este 12% pe an, în condiţiile în care inflaţia este de 2,8%. În Franţa, nivelul dobânzilor este de 14,8%, în condiţiile unei inflaţii de 3,2%. „Ceea ce este îngrijorător este că ţările din fostul bloc comunist au un procent de penalităţi aproape egal sau chiar mai mic decât multe din statele occidentale. În principal, ele corelează nivelul penalităţilor cu valoarea ratei dobânzilor de referinţă ale băncilor naţionale", adaugă Istrate.

„Prima Casă", în asociaţie

Şeful Finanţelor a declarat că programul „Prima Casă" va stimula construcţia de locuinţe noi, în primul rând pentru cei care se asociază. Plafonul garantat în cadrul unei astfel de formule ar putea ajunge la 75.000 de euro. Pentru o locuinţă nouă, individuală, plafonul va fi de 70.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite