Vlădescu: Pentru că sunt obligatorii, despăgubirile CEDO au fost achitate din bugetul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat astăzi că statul român a plătit despăgubiri impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO),  în acest an, din fondurile destinate cheltuielilor generale incluse în bugetul Ministerului Finanţelor, plăţile fiind obligatorii.

În primul semestru al acestui an, Guvernul a plătit despăgubiri impuse statului prin hotărâri pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în sumă de peste 43,39 milioane lei (10,2 milioane euro), mai mult decât în întreg anul 2009 şi decât suma totală achitată în intervalul 1998-2007, potrivit Mediafax.

Despăgubirile sunt impuse de CEDO pentru încălcarea de către autorităţile române a drepturilor legale ale cetăţenilor, în principal în domeniul proprietăţii.

Singura dată când România a fost obligată să plătească despăgubiri mai mari decât suma achitată în acest an a fost în 2008, cu 47,18 milioane lei, dar pentru întregul an, nu pentru un singur semestru, se arată în document.

Potrivit legii, despăgubirile decise de CEDO sunt plătite într-un termen de trei luni de la data la care hotărârea instanţei europene rămâne definitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite