Vlădescu: Nu se discută de disponibilizări, ci de restructurarea bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, de dimineaţă, că discuţiile actuale nu vizează disponibilizări de personal, ci restructurarea sectorului bugetar, până la sfârşitul anului.

„În momentul de faţă nu discutăm de disponibilizări, discutăm de o necesară restructurare a sectorului bugetar, care va trebui făcută până la începutul anului viitor, în aşa fel încât baza de la care se pleacă în 2011 să fie una sănătoasă", a declarat Vlădescu.

Totodată, Vlădescu a declarat că la începutul anului existau suficienţi bani pentru pensii şi salarii, dar că s-au terminat brusc, din cauza „creşterii numărului de pensionari". Vlădescu nu a spus, însă, cu cât a cescut numărul de pensionari de la începutul anului până în prezent. „Între timp ajustările necesare au fost mai puţin solide şi numărul de pensionari şi pensia medie au crescut, deci avem o cheltuială suplimentară, astfel că nu mai există posibilitatea de a fi compensată prin transferul de la bugetul de stat", a afirmat ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi seară, un program de reducere a cheltuielilor, care vizează printre altele scăderea salariilor din sistemul bugetar cu 25%, a pensiile cu 15% şi reducerea subvenţiilor.

De asemenea, Vlădescu  s-a aratat foarte uimit că jurnalistii critică astfel de măsuri de austeritate, când mediul privat şi inclusiv multi angajaţi din presă au suferit anul trecut tăieri de salarii chiar de 50%.

Totodată, peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI, potrivit unor surse care participă la negocierile cu Fondul.

„În primul rând este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, iar până la sfârşitul anului, şefii de instituţii au obligaţia să-şi facă selecţia, să-i aleagă pe cei mai buni şi nu clientela politică, în aşa fel încât în anul 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că această măsură trebuie luată de la 1 iunie.

„De asemenea, în ceea ce priveşte pensiile, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, şi numeric şi ca nivel de plată, ar mai trebui circa încă 500 de milioane de euro, care nu există", a mai spus şeful statului.

Potrivit lui Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată, micşorarea salariilor nu reprezintă o soluţie de a face bani la buget. „În privinţa soluţiei alese, nu cred că este modalitatea corectă. Prin reducerea salariilor te lipseşti şi de veniturile din taxele aferente acestora, iar cel care va restrânge consumul va da mai puţin TVA la stat", a declarat Liviu Voinea. Conform analistului financiar, la un calcul primar, se va face o economie de 2% din PIB în ultimele şapte luni ale acestui an din reducerea salariilor şi a pensiilor, dar nu este suficient. Noi trebuie să reducem deficitul cu 6% din PIB în doi ani, pentru a atinge ţinta UE de 3% din PIB în 2012. În plus, cei 2% economisiţi anul acesta sunt relativi, fiindcă o reducere de venituri înseamnă şi o reducere de încasări.

Soluţia era tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, însă politicul este reticent la astfel de tăieri. Iar guvernatorul tocmai asta a criticat la clasa politică. Cred că vom avea o contracţie economică de 2% în acest an, poate chiar 4% în urma acestor reduceri", a conchis Liviu Voinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite