Vlădescu: Nu luăm în considerare în acest moment modificarea sistemului de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu ia în considerare, în acest moment, modificarea sistemului de taxe şi impozite, dar întotdeauna lucrează cu multe scenarii, a declarat, ministrul de resort, Sebastian Vlădescu. El spune că varianta finală pentru anul viitor va fi decisă de către puterea politică, împreună cu partenerii internaţionali.

"Nu luăm în considerare în acest moment modificarea sistemului de taxe şi impozite", a spus Vlădescu, într-o conferinţă de presă. Întrebat dacă nu se contrazice astfel cu afirmaţiile sale anterioare, ministrul a răspuns negativ şi a insistat că el se referă la momentul actual. "Nu mă contrazic, dumneavoastră mă contraziceţi. Eu spun că în acest moment nu luăm în considerare modificarea sistmului de taxe şi impozite", a spus Vlădescu.

Cota unică, subiect de scenarii

Întrebatdacă unul dintre scenariile pentru anul viitor ar putea fi majorarea cotei unice, Vlădescu a răspuns că Ministerul Finanţelor lucrează întotdeauna cu multe scenarii. "Dacă este să discutăm despre scenarii, am spus-o întotodeauna că Ministerul Finanţelor întotdeauna lucrează cu multe scenarii. Scenariul final care va fi implementat va fi cel care va fi decis împreună cu partenerii noştri internaţionali şi de către puterea politică, dar în acest moment nu există un scenariu de majorare a taxelor şi impozitelor", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte noile previziuni privind datele macroeconomice, Vlădescu a menţionat că se va realiza o rectificare bugetară împreună cu oficialii instituţiilor financiare internaţionale şi că deficitul bugetar va fi la finele acestui an de 6,8% din PIB. "Indicatorii macro-economici vor fi temă de discuţie, fiecare dintre părţi are nişte evaluări. Va rămâne să vedem care sunt evaluările finale, vom agrea împreună rectificarea bugetară. Ceea ce vă pot spune este că deficitul bugetar va fi de 6,8", a spus Vlădescu.

Vlădescu a precizat totodată că normele de aplicare a modificărilor decise recent de Guvern la Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare, vor fi adoptate săptămâna viitoare de Executiv.

Recent, ministrul Finanțelor spunea că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea TVA. Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că Vlădescu nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice şi a impozitării progresive, care nu a fost analizată şi aprobată în Guvern, şi a interzis miniştrilor să mai introducă în discuţia publică subiecte care nu au avizul Executivului.


La sfârşitul săptămânii trecute, premierul a anunţat că impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar cota unică de impozitare de 16% va fi menţinută, deoarece impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.


În perioada 26 iulie - 4 august reprezentanţi ai FMI şi ai Comisiei Europene se vor afla la Bucureşti pentru o nouă revizuire a programului multilateral de asistenţă financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite