Vlădescu: Nu avem nimic pentru mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice a admis că Guvernul nu dispune de fonduri pentru sprijinirea activităţii din sistemul privat şi se teme de violenţa străzii. Şeful Finanţelor a motivat decizia de a reduce salariile şi pensiile, spunând că o creştere a taxelor ar fi însemnat scăderea resurselor mediului de afaceri.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a încercat, ieri, să explice hotărârea Guvernului de a reduce salariile bugetarilor şi cheltuielile cu asistenţa socială spunând, printre altele, că România este prea săracă pentru a-şi permite un trai european. „Nu avem atâţia bogaţi, ca să dăm la toţi săracii pe care îi avem. Asta este marea noastră problemă", a declarat ministrul, în deschiderea Forumului Financiar Central şi Sud Est-European.

Pe de altă parte, oficialul a recunoscut că Guvernul nu are fonduri nici pentru încurajarea mediului de afaceri. „Metoda pe care Guvernul a ales-o a fost de a lăsa resursele la sistemul privat. O creştere a taxelor ar fi însemnat o diminuare a resurselor", a spus Vlădescu.

Resurse limitate

Potrivit şefului Finanţelor, tot ce poate face Executivul pentru sectorul privat este menţinerea nivelului TVA şi a cotei unice, adică asigurarea stabilităţii. „Ceea ce mă întrebaţi este dacă avem resurse directe pentru a le oferi mediului de afaceri. Ceea ce vă răspund este că nu avem nimic, dincolo de granturile europene", a precizat Vlădescu.

Ministrul a adăugat că banca centrală şi instituţiile de credit se străduiesc să sprijine IMM-urile. „Mai este ceva care se uită: efortul pe care BNR şi sectorul bancar l-au făcut pentru a ţine liniile de credit deschise şi care erau dimensionate pentru alte timpuri", a mai spus Vlădescu. Trebuie amintit însă că banca centrală a început doar din toamna lui 2009 să relaxeze mai agresiv politica monetară. Deciziile repetate ale BNR de a reduce dobânda-cheie, până la nivelul-record de 6,25%, s-au luat cu scopul încurajării creditării. Cu toate acestea, băncile au rămas reticente la creditarea mediului de afaceri.

Vlădescu a atras atenţia şi asupra pericolului ca în România să se producă violenţe, provocate de dificultăţile crizei. „Riscul pe care România îl traversează astăzi este de a ajunge la violenţă, conform analizelor care s-au făcut. Violenţa nu este utilă nimănui şi le face cel mai rău lor, celor care o provoacă", a subliniat Vlădescu.

Sfaturi de la bulgari

Potrivit viceguvernatorului băncii centrale a Bulgariei, Kalin Hristov, România şi statele din regiune ar trebui să ţină cont în măsurile sale fiscale de politica ţării vecine, care nu intenţionează să crească taxele, pentru a nu-şi pierde din competitivitate. El a precizat că regiunea are nevoie de fluxuri de capital străin, care să susţină revenirea economiilor şi ieşirea din criză. Guvernul de la Sofia a transmis că nu va majora TVA-ul de la 20%, urmând a acoperi deficitul bugetar cu banii din rezerva fiscală.

Datorie publică de 40% din PIB

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat în cadrul Forumului Financiar că estimările băncii centrale indică un nivel al datoriei publice a României de 40% din PIB la sfârşitul lui 2011, de la nivelul actual de aproximativ 29%. El s-a arătat preocupat de ritmul de creştere a îndatorării, chiar dacă, potrivit criteriilor Maastricht, nivelul maxim acceptat este de 60%. În plus, Georgescu a spus că un nou împrumut de la FMI poate fi evitat.

„România nu va intra în incapacitate de plată. Dacă reformele vor fi duse la bun sfârşit am putea evita un nou împrumut", a declarat oficialul BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite