Vlădescu: Încercăm să nu modificăm taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul încearcă să nu modifice nivelul actual al taxelor, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu,, precizând că Executivul are mai multe variante pentru negocierile cu FMI, dar care nu corespund cu cele vehiculate în ultima vreme în presă.

"Sunt tot felul de variante. Aud şi eu de la televizor. Avem şi noi variantele noastre, care nu corespund cu ce se vede la televizor. (...) Am spus că încercăm să nu modificăm taxele", a afirmat Vlădescu, citat de Mediafax.

Ministrul a declarat, ieri, că una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezentă la Bucureşti indică scăderea economiei şi în acest an, precizând însă că nu a fost încă stabilită o estimare finală.

FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a aciordului Stand-by, că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că Guvernul are intenţia de a desfiinţa cota unică de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% şi de a dubla valoarea taxelor şi impozitelor locale.

Antonescu a distribuit jurnaliştilor un document de lucru care prezintă mai multe variante de creştere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut în anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum şi pentru companiile cu o rată a rentabilităţii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis un comunicat în care susţine că declaraţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu privind inţenţia Guvernului de a desfiinţa cota unică şi de a dubla taxele locale sunt pe moment doar speculaţii politice, fără a nega însă explicit că ar putea fi adoptate astfel de măsuri.

O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite