Senat: TVA rămâne la 24%/ Vlădescu: Reducerea TVA la alimente ar fi inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi că amendamentul privind reducerea TVA pentru alimentele de bază este inutil, pentru că preţurile nu se vor reduce, iar diferenţa de bani va intra în buzunarele celor care comercializează produsele respective.

UPDATE 17:30 Senatul a adoptat astăzi OUG 58/2010, privind menţinerea nivelului TVA la 24%, cu 60 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă".

Senatorii au respins raportul Comisiei de buget-finanţe asupra Ordonanţei 58, adoptat ieri, care avea printre amendamente revenirea la TVA-ul de 19% şi TVA de 5% pentru alimentele de bază.

Astzfel, senatorii au respins raportul Comisiei de buget-finanţe asupra Ordonanţei 58, care avea printre amendamente revenirea la TVA-ul de 19% şi TVA de 5% pentru alimentele de bază.

"Cred că ordonanţa (OUG 58/2010)  în forma în care este, fără niciun fel de modificare, este un document care ar trebui să fie aprobat şi amendamentele care s-au făcut, inclusiv cele care par foarte bune în favoarea poporului român referitoare la reducerea TVA la alimente ştiţi foarte bine că sunt inutile, pentru că niciodată TVA-ul nu se va reduce, se va majora infracţionalitatea, respectiv evaziunea fiscală şi vom încuraja preţurile care se transferă în buzunarul celor care vând produsele respective", a explicat ministrul Sebastian Vlădescu în plenul Senatului.

După o perioadă în care instabilitatea a caracterizat acţiunea guvernamentală, au fost luate măsurile de mărire a TVA şi lărgire a bazei de impozitare pentru ca România să fie stabilă, a precizat ministrul Finanţelor. "Stabilizarea României este un proces care costă şi poate fi făcut numai cu parteneri externi", a mai spus Vlădescu.

"În privinţa discuţiei despre teoria economică se pare că ea este foarte simplă: reducem taxele, reducem impozitele, majorăm cheltuielile şi în felul acesta lucrurile merg perfect. Din păcate teoria economică şi econometria ne arată că nu este posibil, indiferent ce balanţă de venituri bugetare şi cheltuieli cu taxe mici vom pune nu vom putea să plătim toate cheltuielile aşa cum se doreşte şi cum s-a făcut în anii în care parte dintre cei care acum ne acuză de măsuri împotriva poporului român au luat măsuri care teoretic păreau în favoarea poporului român", a spus ministrul.

Plenul Senatului dezbate şi votează astăzi raportul Comisiei de buget-finanţe prin care deputaţii au respins creşterea TVA de la 19% la 24%.

Guvernul a decis, la 26 iunie, majorarea cotei TVA de la 19% la 24%, cu scopul de a creşte încasările bugetare, pentru încadrarea în ţinta de deficit de 6,8% din PIB pentru acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite