Vlădescu: Autorităţile nu-şi fac datoria în combaterea contrabandei cu ţigarete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a cerut autorităţilor vamale să renunţe la practicile preferenţiale în lupta cu contrabanda cu ţigarete şi să acţioneze mai ferm împotriva evazioniştilor cu produse accizabile.

Autorităţile nu-şi fac datoria. Trebuie să înceteze convenienţele care există între autorităţi şi cei care fac evaziune fiscală. Când veţi raporta sute de mii de baxuri de ţigări şi miliarde de pachete de ţigarete confiscate, atunci vom putea să stăm de vorbă. În acest domeniu mai avem încă foarte multe de făcut", a declarat Vlădescu, la o masă rotundă pe tema combaterii fenomenului contrabandei şi contrafacerii cu ţigarete.

Oficialul a precizat că vor fi înăsprite pedepsele pentru contrabandă, astfel încât acţiunile ilicite sancţionate doar contravenţional să fie sancţionate mai aspru, ca acte de infracţiune.

„De asemenea, vor trebui aplicate măsuri drastice şi împotriva celor care susţin implicit contrabanda prin suportul logistic pe care îl oferă. Ne referim în primul rând la cei care pun la dispoziţie spaţii de depozitare pentru ţigaretele din contrabandă sau la şoferii de tiruri care acceptă să efectueze asemenea transporturi", a subliniat Vlădescu.

Listă de măsuri, trimisă la FMI

În scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI), pe care Guvernul urmează să o facă publică în zilele următoare, va fi cuprinsă - pentru prima dată - şi o listă de măsuri pentru eliminarea breşelor administrative şi legislative, care ridică probleme serioase în lupta cu contrabanda cu ţigarete.

Acestea vizează modificarea legislaţiei privind autorizarea antrepozitelor fiscale, cea privind operatorii economici care comercializează mărfuri în regim duty-free sau amendarea actelor normative existente pentru a preveni abuzul în exercitarea dreptului de a cesiona părţile sociale. Totodată, autorităţile vor să introducă măsuri speciale pentru înregistrarea operatorilor economici care fac operaţiuni intracomunitare.

Principala măsură pe care trebuie să o adoptăm urgent este ca cei din sistemul de aplicare a legilor să nu mai fie părtaşi la acest fenomen. Atât la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, cât şi la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a luat o decizie fermă de a stopa toate convenienţele existente", a mai spus Vlădescu.

Fumătorii săraci încurajează evaziunea

Ministrul a făcut şi un apel către cetăţeni să susţină lupta împotriva contrabandei, şi nu extinderea fenomenului: Da, vrem să eradicăm fenomenul contrabandei cu ţigarete, dar este o cale lungă până acolo. Cetăţenii trebuie să înţeleagă impactul negativ al acestuia şi să refuze să cumpere ţigarete din contrabandă", a transmis şeful Finanţelor. El a precizat că sărăcia şi educaţia precară în privinţa impactului evaziunii fiscale îi fac pe majoritatea fumătorilor să apeleze la contrabandă.

În domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit de ţigarete, în luna aprilie 2010, Autoritatea Naţională a Vămilor a raportat 442 de cazuri de trafic ilicit de ţigarete, fiind confiscate peste 16 milioane de ţigarete introduse ilegal în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite