Vlădan confirmă conversia datoriilor Oltchim în acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, a confirmat pentru Mediafax că datoria Oltchim faţă de AVAS va fi convertită în acţiuni. Comisia Europeană a aprobat conversia, în urma căreia Autoritatea pentru privatizare ca deveni acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.
România a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea Oltchim. Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua măsură este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.

Cine sunt ceilalţi acţionari

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
Titlurile Oltchim (OLT) se tranzacţionau joi la un preţ de 1,312 lei/titlu, în creştere cu 5,7%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 450 milioane lei (103,5 milioane euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite