Viscolul a scumpit mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderile masive de zăpadă au distrus mai mult de jumătate din serele de legume, astfel că vom fi nevoiţi să importăm hrană la preţuri duble.

Producţia autohtonă de roşii, castraveţi, ardei şi alte legume de seră este compromisă, furajele pentru animale sunt aproape epuizate, iar în hipermarketuri a fost declanşată o criză de ouă care anunţă scumpiri şi la aceste produse. Toate acestea au drept cauză principală căderile masive de zăpadă din lunile trecute: serele sunt distruse pe o suprafaţă de peste 70% din total, iar aprovizionările curente au fost întârziate, astfel că în rafturile magazinelor vom consemna scumpiri la aproape toate categoriile de produse alimentare.

Preţurile legumelor se vor dubla, în martie, ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile, a declarat ieri Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Importatorii, pe fază

Din cauza nămeţilor, mai multe ţări au fost afectate, iar producţia va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla, a spus Rusu, în prezenţa ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, aflat în vizită la serele din Popeşti-Leordeni. „Partea afectată se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei. Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti - salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100%, începând de acum. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri", a spus Rusu. El crede că preţurile, odată mărite, se vor menţine la acel nivel tot anul 2012.

„Tot ciclul de producţie va fi afectat, în special lunile martie şi aprilie, dar tot anul va fi decalat cu o lună, o lună şi jumătate. Am avut două tipuri de pierderi: una cauzată de vremea nefavorabilă, este vorba despre căderea infrastructurii serelor, şi o pierdere economică din cauza întârzierilor, a reparaţiilor şi a pierderilor pe care le-am avut cu seminţele", a mai precizat Rusu.

El a declarat că la nivel naţional sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 75-80% au fost afectate de vremea nefavorabilă din prima jumătate a lunii februarie. Din serele de la Popeşti-Leordeni, care se întind pe 90 de hectare, au fost afectate 65%.

În replică, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a afirmat: „Eu nu cred că va fi chiar o dublare de preţ, o să vedem în zilele următoare ce se va întâmpla. Dar probabil că o să vedem în luna martie o ofertă mai mică pe piaţă".

La rândul său, Mircea Croitoru, preşedintele asociaţiei de producători Legume-Fructe Matca din judeţul Galaţi, ne-a declarat că salata este compromisă complet.

Mai puţin grâu semănat

„Este clar că nu vom mai avea aceleaşi producţii ca în 2011, suprafeţele semănate au fost considerabil mai mici, probabil că va trebui să compensăm prin importuri", crede Daniel Botănoiu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli de România. Toamna trecută, fermierii români au semănat doar 1,6 milioane de hectare cu grâu, faţă de 2,1 milioane de hectare, cât planificaseră.

Presiune prea mare pe strictul necesar

Alimentele de bază, dar şi celelalte produse şi servicii care compun coşul minim de consum pentru imediata necesitate, se scumpesc într-un mod alarmant pentru că statul le tratează fiscal la fel de agresiv ca şi pe celelalte articole mai puţin necesare în viaţa de zi cu zi.

„Costurile inevitabile ale vieţii au crescut cu peste 50% în anii de criză, pentru că presiunea fiscală este la fel de mare în cazul lor ca şi la categoria produselor de lux", arată un studiu al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit. Presiunea fiscală nu este dată doar de TVA (taxă care ar trebui redusă la toate produsele de imediată şi inevitabilă utilizare, nu doar la alimente), ci şi de supraimpozitarea industriilor care furnizează populaţiei produsele de strictă necesitate. „O reducere a acestei presiuni fiscale numai cu cinci puncte procentuale, pe întregul lanţ de la producţie la consum, ar preveni creşterea costurilor vieţii".

"Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi acum s-au repliat pe preţuri."
Cristian Rusu
director general Hortifruct

100% este proporţia în care se vor scumpi în martie roşiile, castraveţii, salata şi celelalte legume de seră.

Criza de ouă, ministrul Fuia şi definiţia găinii

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, consideră că majorarea preţului la ouă este generată de situaţia meteo şi de probleme pe lanţul de livrare din cauza noilor norme de îngrijire a păsărilor. Dar oficialul a trecut dincolo de aceste probleme şi a arătat că scumpirile nu se justifică, întrucât „găina nu este o fabrică pe care să o închizi şi să nu mai facă ouă, este un organism viu care face ouă, nu se poate opri".



„Preţul la producător nu s-a schimbat la ouă. Săptămâna trecută s-au livrat de la producători 1,2 miliarde de ouă. Creşterea preţului pe piaţă este o conjunctură momentană, cauzată şi de situaţia meteo din ultimul timp, şi probabil că cei care fac comerţ ştiu că, dacă nu mai vin ouă din import acum, nu mai este o ofertă aşa de mare pe piaţă, astfel că au crescut preţul", a spus ministrul Agriculturii.

El a explicat că scumpirea ouălor a apărut pe lanţul de livrare al acestora şi a precizat că va discuta cu oficialii ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) şi ai Consiliului Concurenţei despre această problemă. „Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca şi în cazul ouălor, probabil, mai mult decât câştigă producătorul. Un ou este acum 35 de bani la producător, iar pe piaţă e peste un leu", a conchis ministrul.

Criza de ouă, ministrul Fuia şi definiţia găinii
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite