"Viitura" capitalului strain a scufundat tinta de inflatie promisa de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, ieri, declansarea unei noi politici monetare care urmareste tintirea inflatiei in jurul valorii de 7,5 % (plus, minus 1%), cu toate ca Guvernul isi propusese un maxim de 7%.

Suntem inundati de capitalul strain, de aceea, folosind un termen de la meteo, transmitem o avertizare permanenta de inundatie", a spus Mugur Isarescu. Cresterea fenomenului inflationist este pusa de guvernatorul BNR pe seama a trei factori principali: cresterile salariale produse in ultima parte a anului trecut, ramanerea la dispozitia populatiei a unor venituri mai mari dupa aplicarea cotei unice de impozitare de 16%, dar mai ales pe intrarile masive de capital strain provenind din salariile "capsunarilor", investitii externe sau fonduri de la organismele internationale. In luna mai, inflatia a depasit 10%, iar productivitatea a scazut ingrijorator. Mai mult decat atat, alegerea unei marje destul de mari arata ca autoritatile s-ar multumi si cu o inflatie ce s-ar situa la 8,5% pentru ca, in conditiile actuale, este putin probabil ca ea sa se pozitioneze la limita inferioara de 6,5%. Intrarea continua de capital strain, pe termen scurt, va provoca dezechilibre economice grave, chiar daca in aparenta vor duce la o crestere a PIB-ului. "Economia Romaniei se poate compara cu un motor mic", a spus Mugur Isarescu, trecand de la explicatii tip "meteo" la cele de tip "auto". "Acum merge, dar este turat la maximum si a inceput sa scoata fum. Daca nu ne oprim, se caleaza", a spus guvernatorul BNR. Banca centrala va aplica in urmatoarea perioada un set de politici combinate pentru a mentine rata inflatiei in parametrii stabiliti, adica 6,5%-8,5%.
Guvernatorul BNR vrea sa puna pe butuci creditul in valuta
Mugur Isarescu a recunoscut ca BNR va aplica o politica valutara care implica vanzarea sau cumpararea de valuta astfel incat pe piata sa se pastreze un curs leu/euro firesc. Prin politica de marire a ratei dobanzii de referinta se va urmari cresterea interesului pentru economisirea in lei, iar prin politica de credit se intentioneaza restrictionarea imprumuturilor in valuta. Aceasta ultima masura va crea multa nemultumire bancilor comerciale, dar si celor care doresc credite in valuta. Prin cresterea rezervei minime obligatorii pentru astfel de operatiuni se limiteaza accesul bancilor la propriile resurse valutare, obligandu-le sa-si fructifice mai bine depozitele in lei. "Suntem la limita dezechilibrului financiar si trebuie sa descurajam creditul in valuta. Am ajuns sa tinem economiile in lei si sa ne imprumutam in euro, iar asta nu este bine", a spus Isarescu. El nu s-a aratat ingrijorat de pierderile pe care le vor avea bancile comerciale sugerandu-le sa-si schimbe strategia si sa se orienteze mai mult spre leu. "Am mai spus-o si o mai spun odata. Bancile sa nu se mai joace cu resursele interne. (...) Nu putem sa mai fim mama bancilor comerciale. Nu ne apucam noi acum sa le dam laptic, sa le stergem la gurita. Ei s-au obisnuit sa le dam noi sa manance. BNR nu mai vrea sa sterilizeze piata. Daca au lichiditati in exces, este treaba lor", a mai spus Mugur Isarescu.
Tintirea inflatiei prin politica de preturi poate sa ieftineasca benzina
Politica de tintire a inflatiei urmareste in mod special reducerea sau pastrarea indicelui preturilor. Din punct de vedere social, in aparenta este o masura buna, care incearca sa fixeze preturile la un anumit nivel. Exceptie vor face doar cele de la utilitati, care sunt convenite cu mult timp inainte, in tratatele de preaderare la UE. Mai mult decat atat, Isarescu a subliniat ca se vor gasi parghiile necesare de a actiona asupra unor preturi, cum ar fi cel al benzinei, care trebuie sa creasca in functie de pretul mondial al materiei prime, dar trebuie sa si scada odata cu acesta. Politica de tintire a preturilor este destul de greu de aplicat intr-un an in care ploile acide si inundatiile au afectat simtitor productia agricola. Mai mult decat atat, sumele imense scoase de la buget pentru reconstructia zonelor inundate si aruncate pe piata vor duce la cresterea preturilor la materialele de constructie, dand si un puseu inflationist. Constient de existenta acestor factori perturbatori, Mugur Isarescu a asigurat ca va informa trimestrial opinia publica cu mersul luptei impotriva inflatiei. O alta problema ar aparea in cazul in care guvernul va majora cota TVA, trebuind a fi schimbata si tinta de inflatie. Oricum, guvernatorul a promis ca va da publicitatii toate deciziile pe care le va lua si avem speranta ca nu va mai "semnaliza la dreapta si o va lua in stanga", asa cum Mugur Isarescu a recunoscut ca a facut in trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite