Viitorul Europei văzut de laureații Nobel în Economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei economişti reputaţi spun că problemele financiare ale Europei vor persista şi în 2011. Paul Krugman, Joseph Stiglitz şi Nouriel Roubini avertizează guvernele statelor din UE că măsurile luate până acum nu fac decât să încetinească relansarea economică.

Unele state din Uniunea Europeană s-au descurcat bine în 2010. Germania a înregistrat, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, cel mai rapid ritm de creştere economică de la reunificarea din 1990. Potrivit Fondului Monetar Internaţional, avansul Produsului Intern Brut al nemţilor pentru tot anul 2010 va fi de 3,3%.

La polul opus, Irlanda, Spania, Grecia, Letonia şi România au suferit contracţii economice, cea mai abruptă fiind a elenilor (4%). Faptul că statele din UE îşi revin din recesiune „în două viteze" nu mai surprinde pe nimeni. Cu toate acestea, potrivit unei analize a FMI publicată în octombrie, numai economia Greciei va rămâne în recesiune în 2011.

EURO, ÎNCĂ ÎN PERICOL

Însă Paul Krugman, Joseph Stiglitz, căştigători ai Premiului Nobel pentru Economie, şi Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza izbucnită în 2008,  spun că Europa nu poate răsufla uşurată nici anul acesta. Ei avertizează că economia statelor din UE va rămâne fragilă, iar moneda euro este în continuare în pericol.

Paul Krugman (57 de ani), în prezent profesor la London School of Economics şi la Universitatea Princeton, unde predă Economie şi Afaceri Internaţionale, este de părere că măsurile de austeritate vor face mai mult rău decât bine, invocând cazul Statelor Unite ale Americii în anul 1937.

Atunci, spune economistul într-un editorial publicat în „The New York Times", tăierile făcute de preşedintele F.D. Roosevelt „au contribuit la prăbuşirea unei economii care se afla în procesul de revenire dintr-o recesiune severă".

Krugman spune că nu numai ţările mici vor suferi, ci şi câteva dintre marile puteri mondiale. Krugman a declarat că guvernul britanic „pare hotărât să ignore lecţiile istoriei", considerând că tăierile bugetare drastice anunţate de George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, sunt prea dure pentru a fi aplicate în climatul economic actual.

AUSTERITATEA E DE VINĂ

Nici Nouriel Roubini (51 de ani), economistul care a prezis criza izbucnită în 2008, nu are veşti mai bune. Potrivit acestuia, care în prezent este profesor la Stern School of Business şi preşedinte al Roubini Global Economics, zona euro reprezintă cel mai mare risc pentru creşterea globală.

El crede că măsurile anticriză ale europenilor sunt nesustenabile şi că acestea vor duce, în final, la restructurarea datoriilor ţărilor periferice din uniunea monetară europeană şi la încetinirea avansului economiilor mari. Astfel, el prevede creşteri economice mai mici în 2011 pentru Germania, Franţa şi Italia, de 2,2%, 1,3%, respectiv 0,8%.

INVESTIŢIILE, CHEIA REVENIRII

Pe diferenţa dintre succesul ţărilor emergente din Asia şi revenirea economică „anemică" a Europei şi a Statelor Unite pune accentul şi Joseph Stiglitz (67 de ani). Profesor la Columbia Business School, economistul crede că „este puţin probabil ca situaţia din Europa să se îmbunătăţească". Mai mult, spune acesta, statele care se vor baza numai pe austeritate pentru a se salva vor avea avans economic mai mic, fiind ameninţate chiar de reintrarea în recesiune.

Potrivit editorialului „Alternative la austeritate" publicat pe platforma „Project Syndicate", ţările industrializate care încă se confruntă cu efectele crizei ar trebui să majoreze investiţiile destinate lucrărilor publice, să scadă cheltuielile militare şi să reformeze sistemele de impozitare. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite