Viitorul Cod Bursier va complica procedurile de delistare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Bursier, acţionarii majoritari vor putea delista o companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) doar dacă, în urma derulării unei oferte publice,

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Bursier, acţionarii majoritari vor putea delista o companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) doar dacă, în urma derulării unei oferte publice, ajung la o participaţie de peste 95% din capital.
În prezent, transformarea unei companii deţinute public în societate de tip închis şi delistarea acesteia devine obligatorie când acţionarul majoritar controlează mai mult de 90% din capital. Necesitatea apariţiei noii reglementări a Bursei este dată de faptul că, în februarie 2006, CNVM a emis o dispunere de măsuri prin care delistarea societăţilor s-ar putea opera chiar şi numai cu o majoritate simplă, de peste 50% din capital, prevedere cu care brokerii nu sunt de acord. Ei propun, prin viitorul Cod Bursier, o revenire la cadrul legal anterior şi aşteaptă un semnal favorabil, în sensul că CNVM va aproba Codul în varianta actuală. Codul Bursei va fi supus aprobării acţionarilor BVB la finele lunii aprilie.
Ridicarea pragului pentru delistare la 95% "nu va avea un efect anume, probabil că iniţiatorii îşi doresc doar să asigure prezenţa în piaţă a emitenţilor foarte mari, la care 5% din capital înseamnă o valoare considerabilă", ne-a declarat Marius Plugaru, preşedintele societăţii de brokeraj IEBA Trust. El consideră că "aceia care puteau să
închidă
mai uşor o societate o vor face mai greu, măsura de ridicare a respectivului prag fiind mai mult un exerciţiu de acomodare cu reglementările pieţei de capital".

Metodele de stabilire a preţului nu se schimbă
Preţul oferit cu ocazia ofertei publice de preluare va fi cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant în ultimele 12 luni anterioare ofertei. Dacă această prevedere nu poate fi aplicată, preţul va fi determinat în funcţie de cel puţin trei criterii: l preţul mediu ponderat de tranzacţionare aferent ultimului an dinaintea derulării ofertei; l valoarea activului net al societăţii, conform ultimei situaţii financiare auditate; l valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză efectuată de un evaluator independent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite