Videanu rectifică declaraţiile de ieri: România ar putea fi inclusă în South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minsterul Economiei a transmis în această dimineaţă o precizare referitoare la declaraţiile de ieri ale ministrului Adriean Videanu, care spusese că South Stream va trece şi prin România, prin care rectifică aceste afirmaţii, precizând că România ar putea fi una dintre ţările tranzitate de conducta South Stream, al cărei traseu nu a fost încă stabilit.

"România ar putea fi una dintre ţările tranzitate de conducta South Stream, avînd în vedere poziţia geografică pe care o are. Traseul definitiv al conductei va fi stabilit de studiile de fezabilitate ce urmează să se realizeze. Precizăm că această informaţie a fost transmisă ori de câte ori s-a discutat până acum despre acest proiect", se arată în precizarea emisă de Ministerul Economiei.

Potrivit Mediafax, ieri, la videochat-ul ziarului Gândul, Videanu a spus: "Am reuşit să deshidem dialogul cu Federaţia Rusă. România este implicată în toate proiectele din zona sudică. South Stream trece prin România, AGRI şi Nabucco la fel. Toate acestea fac din România un jucător foarte important".

Gazprom spusese deja că România nu va lua locul Bulgariei pe traseul principal al conductei

La începutul lunii aprilie, Alexei Miller, CEO al Gazprom, a declarat că România nu mai poate lua locul Bulgariei în proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson către aceasta, fie pe sub Marea Neagră, fie pe teritoriul bulgăresc.

Şeful Gazprom a precizat atunci că România şi-a arătat interesul faţă de acest proiect şi că discuţiile cu Bulgaria au avut succes, iar proiectul evoluează conform programului.

Studiul de fezabilitate, gata abia la finele anului

În luna februarie, o delegaţie a Gazprom, condusă de vicepreşedintele Alexander Medvedev, s-a întâlnit la Bucureşti cu ministrul Videanu şi cu conducerile companiilor de gaze din România, Transgaz şi Romgaz. Cu acea ocazie, partea română şi-a exprimat interesul pentru a fi inclusă în proiectul South Stream.

După această vizită, în peisajul energetic românesc au apărut o serie de controverse. Videanu a anunţat, la două zile după vizita ruşilor, că Transgaz a primit invitaţia de a se alătura proiectului. Ulterior, secretarul de stat pe progleme energetice, Tudor Şerban, care a participat la întâlnirea cu Medvedev, a spus că nu ştie de existenţa vreunei invitaţii.

Problema a fost tranşată câteva săptămâni mai târziu de consilierul ambasaderi Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, care a subliniat că România nu a fost invitată oficial în proiect pentru simplul motiv că nu este gata studiul de fezabilitate, care ar arăta ruta optimă a conductei.

Sidorov a spus că abia la finele anului, când va fi terminat studiul de fezabilitate, va fi luată o decizie privind ţările care vor fi tranzitate de South Stream şi că orice altă declaraţie pe această temă până atunci este neîntemeiată.

Potrivit unei variante iniţiale a traseului, conducta South Stream, cu o lungime de aproximativ 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagră, din Novorosisk până la Varna, în Bulgaria, urmând să transporte gaze ruseşti către Europa, ocolind Ucraina.

Prin această conductă ar urma să fie transportat 35% din volumul total de gaze destinate Europei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite