Videanu: Amnistia fiscală ar crea mai mult "un haos moral"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit joi cu reprezentanţii FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile vizând bugetele de venituri şi cheltuieli ale companiilor din portofoliul ministerului, ţintele de reducere a pierderilor şi arieratelor, privatizări şi vânzarea emisiilor de CO2, potrivit Mediafax.

Videanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că discuţiile au vizat, totodată, şi alte "teme de interes" pentru Ministerul Economiei.

Oficialul a afirmat că în şedinţa de guvern de miercuri au fost aprobate bugetele rectificate pentru toate companiile din subordinea instituţiei pe care o conduce, în vederea reducerii cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. "În urma analizei am constatat, la 30 iunie, că la toate cele trei societăţi comerciale monitorizate, Termoelectrica, Elcen şi CNH, au fost realizate ţintele de reducere a pierderilor şi arieratelor", a spus el.

Legat de privatizări, el a afirmat că pe lângă vânzarea participaţiilor minoritare, statul vrea să privatizeze companiile Avioane Craiova, IOR, Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin şi Moldomin. "Ieri (miercuri - n.r.) a fost aprobat în guvern memorandumul care stabileşte tipul de contract de stat (...), ca bază a negocierilor pentru vânzarea acestui disponibil de CO2. (...) Avem scrisori de intenţie transmise în momentul de faţă la nivelul Ministerului Economiei, care vor reprezenta baza începerii negocierilor privind valorificarea acestor emisii de carbon", a mai spus ministrul.

Amnistia fiscală ar crea mai mult haos moral

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă există posibilitatea unei amnistii fiscale pentru oamenii de afaceri români pentru a-şi transfera banii din conturile străine în România, Videanu a afirmat că nu crede într-o astfel de măsură, iar la nivelul ministerului pe care îl conduce nu s-a discutat o asemenea propunere. "Sincer să fiu, la nivelul informaţiilor pe care eu le am, nu cred că sunt români cu mulţi bani în afară şi o astfel de măsură ar crea mai mult un haos moral", a spus Videanu.

Ministrul a adăugat că acesta este punctul său de vedere. Întrebat dacă îşi bazează opinia pe baza oamenilor cu bani pe care îi cunoaşte, ministrul a spus: "Inteligentă întrebare".

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, în cadrul videochatului adevarul.ro, că Ion Ion Ţiriac a propus delegaţiei FMI amnistia fiscală. "În cadrul discuţiilor cu delegaţia FMI, Ion Ion Ţiriac a propus un lucru interesant: amnistia fiscală, care ar aduce înapoi în ţară bani foarte mulţi. Nu este o iertare de păcate, ci o impozitare a veniturilor care au fost expatriate în timp, din cauza lipsei de stabilitate şi de certitudini a economiei româneşti. Cei de la FMI nu au comentat această măsură, dar li s-a părut interesantă", a spus Patriciu.

Termoelectrica intră în faliment în martie 2011
Termenul limită pentru scoaterea unităţilor profitabile din Termoelectrica (exemplu Paroşeni) este martie 2011, când Termoelectrica, cu datoriile istorice, va intra în faliment, iar creditorii vor valorifica cât vor putea din această datorie.

 În ceea ce priveşte
Compania Naţională a Huilei, ministrul a precizat că există un document la Comisia Europeană ce vizează acordarea unor subvenţii pentru huilă pe următorii ani, dar pentru închidere. 'Am spus că nu vor exista resurse pentru plata datoriilor restante. Nu ne putem păcăli. Vom integra ce e viabil (minele de exploatare) în Hidroenergetica şi anumite active neperformante vor rămâne cu datoriile şi vor intra în faliment', adaugă Videanu.


Ţintele privind reducerea pierderilor şi arieratelor la cele trei companii monitorizate din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Termoelectrica, Elcen şi Compania Naţională a Huilei - au fost realizate. 'În urma analizei realizate s-a constatat că, la 30 iunie, pentru cele trei societăţi monitorizate - Termoelectrica, Elcen şi Compania Naţională a Huilei - au fost realizate ţintele de reducere a pierderilor şi arieratelor. Am discutat (cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale) ca la nivel tehnic să facem o reevaluare până la sfârşitul anului din cauza ordonanţei ce prevede penalităţi suplimentare pentru neachitarea într-un anumit număr de zile şi, din cauza datoriilor istorice, trebuie revizuite ţintele. Pe activitatea strict operaţională rămânem angajaţi în obiectivele stabilite', a explicat Videanu, citat de Agerpres.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite