Videanu: Transgaz a primit o invitaţie oficială pentru South Stream, nu statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat astăzi că Transgaz a primit, în calitate de societate comercială, o invitaţie oficială de la Gazprom pentru a adera la proiectul South Stream, şi nu Guvernul României.

"Nu guvernul, ci Transgazul a primit (invitaţia - n.r.), ca societate comercială. Nu statul român sau instituţiile guvernamentale", a afirmat Videanu referitor la faptul că Gazprom a infirmat anunţul făcut de ministrul Economiei, potrivit căruia România a fost invitată oficial în South Stream.

Videanu a reiterat astfel declaraţia din 18 februarie, când a spus că transportatorul naţional de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producător de gaze din lume, să participe la proiectul gazoductului South Stream. "Ştiu că Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (în South Stream - n.r.). Romgaz nu poate să facă parte", a afirmat atunci.

Pe de altă parte, surse din Gazprom Export au declarat, vineri, pentru Hotnews, că nu a existat nicio invitaţie oficială a Gazprom adresată Transgaz să participe la proiectul South Stream.

Tot vineri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comeţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, a afirmat că România nu a primit nici o invitaţie oficială pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

"Referitor la invitaţia oficială de care vorbiţi dumneavostră, după părerea mea ea nu există încă. Au fost discuţii care s-au purtat cu ocazia întâlnirii cu vice-preşedintele Gazpromului, dar toate discuţiile, cel puţin partea oficială la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informaţii în principal tehnice vis-à-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagră şi a le pune la dispoziţie o serie întreagă de măsurători, informaţii pe care le avem", a spus Şerban la RFI.

O delegaţie a celui mai mare producător de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusă de vicepreşedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit în 17 februarie la sediul Ministerului român al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Capitală, unde a purtat discuţii cu partea română timp de o oră şi jumătate. Singura declaraţie pe care vicepreşedintele Aleksandr Medvedev a făcut-o la ieşirea de la discuţii a fost că negocierile cu partea română vor continua. Nici reprezentanţii Ministerului Economiei nu au făcut declaraţii la ieşirea de la discuţii.

Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor Transgaz este controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 73,5% din capital.

Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,9% din acţiuni, iar diferenţa de 11,4% din titluri aparţine mai multor acţionari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite