Videanu: Nu există nicio legătură între datoriile Rompetrol şi uraniul pe care vrem să-l aducem din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colaborarea cu autorităţile kazahe pentru importul de uraniu din Kazahstan în România nu are nicio legătură cu datoriile Rompetrol către statul român, a declarat astăzi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Suntem în legătură cu autorităţile kazahe în ideea de a colabora şi a dezvolta activitatea de uraniu, dar asta nu are nicio legătură cu datoriile istorice ale KazMunaiGaz, problemă pe care o gestionează Ministerul Finanţelor", a spus Videanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a făcut această afirmaţie întrebat dacă România ar putea importa uraniu din Kazahstan în contul datoriilor pe care le are Rompetrol la statul român.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei (570 de milioane de euro) în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligţiuni de stat din anul 2003.

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spunea că reprezentanţii companiei kazahe vor plăti 100 de milioane de euro din această datorie, urmând ca restul sumei să fie convertită în acţiuni.

Pe de altă parte, România are nevoie de uraniu pentru a fi asigurată materia primă necesară reactoarelor nucleare după 2018-2020, perioadă în care se estimează că resursele interne de uraniu vor fi epuizate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite