Videanu, despre monitorizarea preţurilor: Nu vom interveni, dar vom informa cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va înființa un portal și o linie verde unde fiecare cetățean se va putea informa asupra prețurilor practicate de agenții economici, a declarat ministrul de resport, Adriean Videanu.

"Nu vom interveni asupra prețurilor din piață. Este un demers preventiv pentru corecta informare a cetățenilor", a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Proiectul este în evaluare și va fi implementat în acest an. "Obiectivele sunt crearea unei competiții reale între comercianți și transparența actului comercial. De asemenea, acest proiect va informa corect cetățenii asupra prețurilor, iar dacă vor fi identificate practici anticoncurențiale, Protecția Consumatorului și Consiliul Concurenței pot interveni", arată Videanu.

Potrivit acestuia inspectorii ANPC, care oricum verifică prețurile în magazine, vor colecta aceste date pe care le vor insera în noul portal."Vom începe cu produsele de bază. Nu vor fi doar mărfuri, ci și servicii. Nu-mi doresc să constat că s-a întâmplat un lucru, ci să previm o situație", a spus ministrul.

În acest proiect va fi inclus un număr de 1.400 de agenți economici, respectiv supermarketuri, hipermarketuri, piețe și retaileri. Intrebat dacă acest proiect va înseamna că cetățeanul poate găsi pe acest portal cât costă un kilogram de roșii la 1.400 de agenți economici, ministrul a răspuns afirmativ. "Dacă cetățeanul din Alexandria consideră că e mai ieftin să cumpere din Roșiori merge acolo", arată el.

Potrivit ministrului acest proiect nu va însemna nicio cheltuială din partea statului. “Nu vom da niciun ban. Inspectorii oricum verifica. Nu vom angaja alți oameni”, a spus el. Potrivit lui, din ultimele 43.000 de verificări, în cazul a 12.000 s-au constat abateri.

Ministerul Economiei vrea să monitorizeze evoluţia preţurilor pe piaţă în peste 1.400 de puncte de monitorizare, după un model implementat deja în Grecia şi care la trei luni după aplicare a dus la reducerea preţurilor cu 7%. Adriean Videanu, ministrul Economiei spune că va fi un site de unde românii vor putea alege prețul cel mai mic al unui produs.

Citeşte cele mai importante declaraţii ale lui Videanu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite