Videanu: Dacă CEZ nu vrea să facă termocentrala de la Galaţi, o facem cu ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român ar putea construi împreună cu compania siderurgică ArcelorMittal o nouă termocentrală la Galaţi, în cazul în care CEZ, companie care a semnat deja un memorandum cu Termoelectrica în acest sens, se retrage din proiect, a anunţat astăzi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul a spus că aşteaptă un răspuns concret din partea CEZ până în septembrie.

Proiectul pentru noua termocentrală de 400 de MW se ridică la 400 de milioane de euro.

CEZ şi Termoelectrica au semnat în toamna anului 2008 un memorandum pentru realizarea acestei centrale. Compania cehă ar fi urmat să fie acţionar majoritar în compania de proiect şi să asigure finanţarea necesară, iar Termoelectrica ar fi trebuit să participe cu activele existente.

Discuţiile sunt blocate de mai multe luni, întrucât CEZ consideră că Termoelectrica supraapreciază valoarea activelor de la Galaţi.

CEZ este unul din acţionarii companiei de proiect care construieşte reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de patru miliarde de euro în total. Totodată, compania cehă construieşte un parc eolian în Dobrogea, investiţie de 1,1 miliarde de euro.

Pe de altă parte, compania siderurgică ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din ţară, după Alro, şi urmăreşte să-şi asigure propria producţie de electricitate. Compania este implicată, de asemenea, în realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite