Premierul Victor Ponta: Preşedintele Băsescu s-a opus restituirii unei părţi a CASS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru Victor Ponta acordă joi seara un interviu România TV. Jurnaliştii Cătălin Striblea şi Corina Drăgotescu au mers la Palatul Victoria.

UPDATE 22:15 Procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării, a declarat premierul Victor Ponta.

"Foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat în 2004, când Cristian Diaconescu era ministru al Justiţiei, în care atât şeful DNA, cât şi procuror general să nu mai aibă nicio legătură în ceea ce priveşte numirea nici cu ministrul, nici cu preşedintele, ci doar cu CSM. Ăsta este un sistem politizat adus de Macovei când era ministru foarte bun prieten cu preşedintele".

El a precizat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul datei de 1 septembrie şi a susţinut că nu a discutat cu ministrul Justiţiei legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta.

Întrebat dacă era deci supus ca şi procuror unor astfel de influenţe, premierul a răspuns zâmbind că "nu mai ţin minte exact, eram foarte tânăr".

UPDATE 22:10 "Nivelul de reprezentare a României la Consiliul European este pentru preşedintele Traian Băsescu o problemă de orgoliu, în cazul căreia, dacă nu renunţă, trebuie găsită până la reuniunea de vară a CE, de la sfârşitul lunii iunie, o soluţie constituţională", a declarat premierul Victor Ponta.

"Eu nu am o problemă de orgoliu sau de carieră politică şi cred că voi ajunge la Bruxelles, dacă nu acum, atunci în iunie".

El a arătat că în Constituţie nu există nicio prevedere conform căreia şeful statului trebuie să reprezinte România în structurile europene, iar regulamentul UE stabileşte că la reuniunile Consiliului poate participa preşedintele sau primul-ministru.

Premierul a precizat totodată că, exceptând cazul Franţei, statele membre sunt reprezentate la CE numai la nivel de prim-ministru.

Ponta a concluzionat spunând că, probabil, preşedintele Traian Băsescu va merge "pe mandatul lui" la reuniunea specială a CE din luna mai, caz în care până la sfârşitul lunii iunie, când este programată reuniunea de vară a Consiliului European, trebuie găsită "o soluţie constituţională şi legală".

UPDATE 22.00 "Respectiva taxă pe fast-food sau pe anumite băuturi alcoolice nu o văd în niciun caz ca un mod de a aduce venituri la buget. Dar o văd pozitiv pentru a folosi mijloacele legislative de a sancţiona un tip de alimentaţie nesănătoasă care afectează viaţa copiilor noştri. Dacă m-aţi pune pe mine Victor Ponta, tată a doi copii, şi nu pe Victor Ponta, ministrul, să descurajez produsele nesănătoase, aş face-o cu inima deschisă. Nu vreau să-mi văd copilul obez. Orice efort al nostru a de asigura copiilor noştri o alimenaţie sănătoasă, trebuie făcut", a spus Victor Ponta.

UPDATE 21.50 Ponta, despre declaraţia lui Augustin Zegrean cu privire la participarea preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European:  "Curtea Constiţională nu a fost sesizată de nimeni. Dl. Zegrean a pierdut încă o ocazie minunată să tacă din gură. Dacă nu l-a sesizat nimeni, de ce îşi dă cu părerea. Dacă tăcea era şi mai înţelept. Recomandarea mea către judecătorii Curţii: ei nu sunt comentatori politici sau jurnalişti, ei trebuie să judece un caz dacă ajunge în faţa lor", a spus Ponta, adăugând că, dacă cazul ar ajunge la CCR, Zegrean ar trebui să se abţină de la vot.

UPDATE 21.45 "Nu vreau să impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist şi ştiu că aceste companii sunt mari contributori la buget, dar în ţările din jur au fost negocieri între Guvern şi companii pentru ca preţul la combustibil să fie puţin temperat. Cred că aceste companii petroliere pot reduce profitul investind în viitorul României".

UPDATE 21.33 "Toate primăriile trebuie să aibă din 2013 două bugete - un buget de funcţionare, care va fi asigurat tot, şi bugetul de dezvoltare, unde se dau de la bugetul de stat doar sumele de cofinanţare. De ce să iei de la buget când poţi să iei de la UE 80% din bani? Nu vor mai exista criterii de genul: îţi dau dacă eşţi de la mine, de la PSD, îţi dau, şi dacă eşti de la PDL nu îţi dau".

"Sectorul 3 cred că are datorii cât New York-ul. Unii primari s-au îndatorat pe zeci de ani, o să plătească cine o să vină după domnul Liviu Negoiţă".

UPDATE 21.30 "Poşta Română a pierdut într-un proces 100 de milioane lei doar pentru că avocatul, Valeriu Stoica, nu s-a prezentat."
"Este pur şi simplu vorba de un jaf pe care l-am găsit în toate instituţiile publice. Tocmai veniseră la mine pentru aprobare 12 persoane care trebuiau să meargă în delegaţii la Rio de Janeiro şi 24 care plecau la Geneva. De aceasta am introdus regula "2+1" - pleacă doar demnitarul cu doar doi însoţitori."

UPDATE 21.25 "Am fost la Dacia Mioveni. Cel mai impresionant pentru mine este că sunt acolo 10.000 de oameni care au un serviciu şi un salariu pe care îl duc acasă la familie. Cei de la Dacia mi-au spus că vor să investească în continuare. Cei de la Dacia au spus că nu vor facilităţi, ci vor de la Guvern să repare cei 7 km dintre Piteşti şi Mioveni. M-am interesat, costă 10 milioane de lei."

UPDATE 21.20 "Ne-ar fi plăcut să le dăm banii pensionarilor înapoi mai repede, dar din păcate nu era sustenabil. Un membru al Cabinetului şi-a cerut scuze pentru situţia pensionarilor, Mariana Câmpeanu - şi bine a făcut. Şi eu mi-am cerut scuze". "Apreciez şi partea sentimentală la doamna Câmpeanu, nu doar latura profesională. Şi pot să bag mâna în foc că nu o face pentru voturi".

"Eu şi ministrul Finanţelor i-am explicat preşedintelui Băsescu că aceasta este totuşi opţiunea noastră politică. Preşedintele era împotriva ideii de a înapoia aceşti bani, spunea că judecătorii Curţii Constituţionale au dat mai multe decizii pe această temă, iar ultima decizie nu impunea restituirea. Noi am spus că este un angajament pentru care am şi dat jos Guvernul Ungureanu şi că nu renunţăm".

UPDATE 21.13 "Cele 5 miliarde de lei lăsate de Guvernul Ungureanu nu erau bani cu care puteam să facem ce vrem, ci bani cu care să finanţăm deficitul bugetar." "Salariile normale se păstrează, dacă există salarii excesive, de fapt venituri, ne vom gândi cum putem remedia."

"Nu s-a făcut mare economie prin tăierea salariilor. Sunt mulţi angajaţi care câştigă mai mult decât miniştrii pe alte căi. Mi s-a părut o greşeală că s-au tăiat 25% la toţi bugetarii".

"Am intrat pentru prima dată în Palatul Victoria, după învestirea mea în funcţie. Nu ar fi fost o problemă, dar nici Florin Georgescu nu a fost primit la Ministerul Finanţelor. Miniştrii au vorbit cu omologii lor, dar nu au avut acces la date şi informaţii".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite