FOTO Viaţa la fermă, în variantă ecologică sută la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferma Ţopa, din judeţul Mureş, este printre puţinele unde nu se folosesc produse chimice. Soţii Dan şi Tincuţa Cismaş vând lapte şi brânză bio, dar şi gem din petale de trandafir, din care a gustat chiar şi Prinţul Charles, într-una din vizitele sale în România.

Produsele bio nu mai sunt o raritate în România. Problema este că există foarte mulţi fermieri care se laudă cu produse biologice, însă puţini sunt cei nu folosesc deloc substanţe chimice în procesul tehnologic.

Vezi aici imagini de la ferma ecologică Ţopa

Ministrul Mediului vă obligă să studiaţi ecologia la şcoală

Una dintre fermele 100% bio este şi cea administrată de soţii Dan şi Tincuţa Cismaş, din satul Ţopa, aflat la opt kilometri de Sighişoara. Ferma a fost înfiinţată în anul 2005 de o fundaţie din Germania. La început, a fost administrată de neamţul Wolfgang Raddatz, dar în primăvara lui 2009 contractul de administrare al acestuia a expirat.

O investiţie de 300.000 de lei

De la începutul lunii aprilie 2009, ferma a fost preluată de familia Cismaş, prin închiriere şi arendare, pe o perioadă de şase ani. Cei doi trebuie să cotiezeze în cei şase ani 5% din profitul lunar celor de la fundaţie. Dan este mecanic de profesie, soţia bucătăreasă şi, ambii au fost, în urmă cu trei ani, muncitori în fermă. Acum sunt administratorii fermei care se întinde pe o suprafaţă de peste 31 hectare, pe care sunt cultivate legume, zarzavaturi şi ceaiuri. În cadrul fermei din Ţopa, cei doi mureşeni produc alimente tradiţionale după metode biodinamice. Totul sută la sută ecologic.

Cele mai vândute produse sunt laptele şi brânza de vacă. Preţul unui litru de lapte este de 2 lei, în timp ce brânza este vândută de cei doi mureşeni cu 12-20 de lei. Cele 10 vaci ale soţilor Cismaş le aduc un venit zilnic de până la 3.000 de lei, prin vânzarea a 140 de litri de lapte. Cam 60% din producţia de lapte este transformată în produse lactate vândute în magazine bio-ecologice din Sighişoara, Cluj şi Sibiu. Restul laptelui este vândut „din uşă în uşă" localnicilor din Ţopa, dar şi celor din Sighişoara.

De fapt, oraşul medieval reprezintă principala piaţă de desfacere a fermei, pentru că numai 10% din produsele realizate la fermă sunt vândute pe alte pieţe, cum ar fi la târgurile şi expoziţiile. Soţii Cismaş mai fac şi miere de rapiţă bio şi gem din petale de trandafir. Din această delicatesă a gustat chiar şi Prinţul Charles, într-una din vizitele sale în România. Investiţia iniţială la ferma din Ţopa se ridică la o valoare de 250.000 de lei. Cu terenurile şi utilajele de producţie, valoarea fermei ajunge la 300.000 de lei.

Dan Cişmaş spune că ferma de la Ţopa a fost înfiinţată în scopuri didactice şi mai puţin ca o afacere care să genereze profituri. „Iniţial, această fermă a fost didactică, înainte să o preluăm noi. Mulţi elevi proveneau însă din familii dezorganizate şi veneau mai mult pentru bursa care li se acorda şi nu prea munceau", spune administratorul fermei. Noii administratori au înfiinţat şi o întreprindere individuală, soţia fiind „şeful cel mare". Asta pentru că ea are diplomele şi atestările necesare în domeniul agroturismului şi al gastronomiei.

Trandafirii, cea mai importantă cultură a fermei

La fermă cresc şi plante medicinale, precum gălbenelele, menta, lămâiţa şi salvia, dar cea mai importantă cultură este cea de trandafiri „Rosa Damascena", aduşi din Bulgaria. Aceasta se întinde pe un hectar şi-a fost înfiinţată în urmă cu trei ani. Plantele medicinale sunt depozitate într-un uscător special amenajat.

Din toamnă şi până acum, cei doi mureşeni au vândut aproximativ 300 de borcane de gem, în valoare de 3.000 de lei. Plantele medicinale le vând cu 100 de lei pe kilogram, reuşind până acum să comercializeze aproximativ 60 de kilograme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite