Viaţa unui puşcăriaş de geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu vă supăraţi, ce se vinde aici?” „Cărţi.” „Daţi mai puţine, să prindem şi noi!” (Dialog la coadă, 1988)

Rareori i se întâmplă unui pământean ca, debutând în literatură la peste 50 de ani, să reuşească un roman de talia lui „Shantaram”! Iar dacă autorul este şi un infractor periculos, aruncat în temniţă pentru 19 ani, atunci destinul său devine chiar memorabil. Se numeşte Gregory David Roberts, este australian, iar cele 1.120 de pagini ale romanului „Shantaram” (Editura Allfa, 2009, două volume) l-au transformat dintr-un proscris într-un scriitor celebru, iubit şi admirat.

„Shantaram” ia viteză de la o frază la alta, de la o pagină la alta. Te asediază, te invadează, te cucereşte. Nu ai nicio şansă să rămâi indiferent. Iar mărturia finală a autorului e tulburătoare: „Mi-au trebuit 13 ani lungi şi zbuciumaţi ca să scriu «Shantaram».

Primele două variante ale cărţii – şase ani de muncă şi 600 de pagini – au fost distruse în închisoare. Mâinile mele, grav afectate de urmările degerăturilor, au suferit atât de rău în iernile petrecute în blocul disciplinar al închisorii, încât multe dintre paginile jurnalului-manuscris, care a supravieţuit şi pe care îl am încă şi acum, au rămas pătate şi mânjite cu sânge”.

Gregory David Roberts, acest Papillon al vremurilor noastre, pare chiar un om bun! Un puşcăriaş cu suflet de copil. Iată mărturia pe care o depune în prima pagină: „Am fost traficant de arme, contrabandist şi falsificator. Am fost legat în lanţuri pe trei continente, bătut, înjunghiat, înfometat. M-am dus la război. Am intrat în bătaia puştilor duşmanilor. Şi am supravieţuit, în timp ce alţi oameni din jurul meu au murit. Cei mai mulţi dintre ei erau oameni mai buni decât mine”.

Roberts, alias Lindsay / Lin / Linbaba / Shantaram, ne prezintă o Indie şi un Bombay ca o prelungire a celor pe care le ştim din „Copiii din miez de noapte” (Salman Rushdie) sau din „Vagabondul milionar” (Vikas Swarup). Fugarul australian construieşte câteva personaje memorabile, precum Abdel Khader Khan (mafiot afgan cu aură de guru) sau Karla (o elveţiancă misterioasă, fermecătoare, periculoasă).

„Shantaram” este o superbă poveste despre dragoste, despre viaţă, dar mai ales despre dragoste de viaţă. O definiţie magistrală a luptei pentru supravieţuire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite