Veterinar contra marinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungurii dau un răspuns acţiunilor tenace ale şefului statului de a-şi apropia electoratul maghiar.

Iată că tocmai în ziua în care şeful statului înmâna la Miercurea Ciuc  drapelul de luptă Batalionului 435 Logistic, conducerea UDMR l-a găsit pe Kelemen Hunor drept candidatul cel mai potrivit pentru fotoliul de la Cotroceni.

Născut în 1967, Kelemen Hunor este la bază medic veterinar, el absolvind facultatea de profil din Cluj în 1993. Ironia sorţii face ca politicianul maghiar să fie şi filosof, promoţia 1998 a Universităţii „Babeş-Bolyai“. Iar ca să-i fie şi mai antipatic preşedintelui, Kelemen Hunor a mai fost şi ziarist vreo câţiva ani.

Dar nu pentru a-l sâcâi pe Traian Băsescu l-au propus liderii UDMR pe Kelemen Hunor. În primul rând, prin desemnarea unui candidat propriu la preşedinţie, ungurii dau un răspuns politic acţiunilor tenace ale şefului statului de a-şi apropia electoratul minorităţii maghiare.

În aceşti ultimi ani electorali, preşedintele a dus o formidabilă luptă pe două fronturi, încercând aproape imposibilul: să obţină, în acelaşi timp, sprijinul atât al votanţilor unguri, cât şi al electorilor fideli PRM. Ceea ce altor politicieni care se află mult sub scorul propriului partid li s-ar fi părut o nebunie, lui Traian Băsescu i-a reuşit într-o oarecare măsură. PRM a dispărut din Parlamentul European în 2007 şi apoi din cel naţional în 2008.

Desele vizite în secuime ale preşedintelui i-au ridicat cota de popularitate în zonă, iar rivalităţile interne dintre liderii maghiari au dus la apariţia unor formaţiuni politice concurente ale UDMR. Uniunea Maghiară se vedea în faţa unui pericol major, scăderea la limita pragului electoral prin împărţirea voturilor proprii.

Europarlamentarele de acum trei săptămâni  au schimbat din nou raporturile de forţe. Cuplul Vadim Tudor-Gigi Becali a readus PRM la viaţă. La rândul lor, liderii maghiari au reuşit să se prezinte uniţi în faţa propriului electorat. Rezultatele: aproape 9% pentru UDMR (în condiţiile unei slabe prezenţe la vot a electorilor români), în timp ce  PRM a strâns peste 8 procente.

Traian Băsescu trebuie acum să o ia de la capăt. Discursul său de ieri de la Miercurea Ciuc s-a adresat şi electorilor români, şi celor maghiari. Ecuaţia pentru toamnă este însă mai complicată. Kelemen Hunor îi reprezintă ca parlamentar pe secuii din Harghita, este un politician de tânără generaţie cu sprijin din partea liderilor Uniunii.

În cazul în care va obţine astăzi nominalizarea definitivă, Kelemen Hunor nu va avea dificultăţi să câştige voturile electoratului maghiar fără nicio problemă. Procentele sale vor fi baza de negociere a UDMR pentru turul al doilea. Uniunea le va oferi în schimbul garanţiilor că se va întoarce la guvernare. Cu un procent apropiat de ceea ce a reuşit UDMR la europarlamentare, veterinarul-filosof va fi ascultat cu interes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite