Veşti bune pentru cei cu credite în franci elveţieni de la OTP Bank. Banca reduce dobânzile, francul doboară un nou record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au contractat credite în franci elveţieni de la OTP Bank sunt norocoşi. Reprezentanţii băncii au anunţat astăzi că vor reduce dobânda la acest tip de credite cu un punct procentual pe o perioadă de şase luni. Reducerea se aplică din momentul solicitării venite din partea clientului.

Mai mult, clienţii pot cere suspendarea plăţii principalului pe o perioadă de doi ani, ceea ce înseamnă o reducere a ratei cu 25%. În acest timp, clienţii vor plăti doar contravaloarea dobânzii lunare, beneficiind astfel de reducerea substanţială a valorii ratei lunare aferente creditului.

Pentru accesarea acestor facilităţi, clienţii trebuie să se adreseze unităţii OTP Bank România de la care au contractat creditul.

Francul elveţian a atins astăzi un nou maxim istoric, Banca Naţională a României anunţând o referinţă de 4,0865 lei/franc. Cotaţia este cu 1,6% peste cea anunţată ieri.  

 OTP Bank este prima bancă ce intervine pentru a proteja clienţii de aprecierea semnificativă a francului din ultimele luni.

Reprezentanţii băncii precizează că au luat această decizie în contextul creşterii substanţiale a monedei elvetiene în raport cu cea naţionala.

„Situaţia financiară la nivel global este în continuare pusă sub semnul întrebării, iar această instabilitate a avut printre consecinţe şi aprecierea rapidă a francului elveţian. Schimbarea a fost puternic resimţită de către clienţii ale căror credite sunt în această monedă. În acest context, OTP Bank România a înţeles care sunt nevoile clienţilor săi şi a decis să le ofere soluţii celor care se confruntă cu dificultăţi în achitarea ratelor”, a declarat  László Diósi, CEO OTP Bank România.

<!--[if gte mso 10]>

OTP Bank este prezentă şi pe piaţa din Ungaria,acolo unde autorităţile au luat măsuri pentru a proteja populaţia împrumutată în franci. 

Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silită a mii de persoane care nu au făcut faţă ratelor la creditele ipotecare. Între timp, autorităţile au ridicat moratoriul după un acord încheiat cu băncile care oferă o rată fixă de schimb de 180 forinţi/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piaţă.

Deşi Ungaria a decis anul trecut să protejeze populaţia îndatorată în franci, măsura nu este luată în considerare şi în România. „Vă aduc în memorie faptul că acolo (Ungaria - n.r.) s-a făcut o uşoară reeşalonare. Plusul de plată s-a adunat într-un cont la bancă şi de la caz la caz se va plăti în doi-trei ani“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, întrebat dacă şi în România sunt necesare măsuri similare privind plata ratelor la împrumuturile în franci elveţieni. El a spus că trebuie avută în vedere o abordare individuală, în funcţie de opţiunea fiecărui client, întrucât sunt persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai înalt şi nu vor să amâne datoriile.

Românii aveau de rambursat la finele lunii mai credite în franci în valoare de echivalentul a aproape 3,2 miliarde de lei. Suma reprezintă 13,5% din întregul portofoliu de credite acordate de băncile populaţiei.

Pentru o rată de 1.000 de franci, datornicul trebuia să scoată din buzunar în urmă cu patru ani aproximativ 2.100 de lei. Acum, suma este cu aproximativ 2.000 de lei mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite