Veniturile bugetare sunt supraevaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ultima rectificare, Guvernul a mizat pe încasări cu 0,5% din PIB mai mari decât cele realizabile, transmite Consiliul Fiscal. Ţinta de deficit bugetar ar putea să nu fie atinsă din cauză că prognozele Guvernului sunt din nou prea optimiste, avertizează instituţia de supraveghere.

Pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asigurările sociale, „estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste", arată Consiliul Fiscal (CF). Conform estimărilor preliminare ale instituţiei, există riscul ca veniturile fiscale să fie supraevaluate cu până la 0,4-0,5% din PIB. Prin urmare, Consiliul consideră că ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, deşi posibil de atins, comportă riscuri semnificative.

În acelaşi timp, CF recomandă identificarea unor surse de echilibrare bugetară care să poată fi accesate dacă riscurile identificate se materializează.

Din analiza proiecţiilor actualizate pentru anul 2010 din proiectul de rectificare bugetară, coroborate cu datele de execuţie la finele primului semestru din 2010, „se desprinde un risc semnificativ ca estimările aferente unor categorii de venituri să se dovedească a fi prea optimiste".

Anticipări prea optimiste

În opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare a bugetului pe anul 2010, pentru unele categorii de venituri bugetare, proiecţiile aferente semestrului al doilea „implică rate de creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior semnificativ mai mari decât cele consemnate în execuţia bugetară din semestrul I".

Această evoluţie asteptată „nu este în totalitate consistentă cu proiecţiile macroeconomice actualizate pentru semestrul II, care implică o accentuare a contracţiei anuale a activităţii economice în a doua parte a anului. Aici se adaugă şi impactul negativ asupra veniturilor bugetare din cauza reducerilor salariale şi a disponibilizărilor preconizate în sectorul bugetar", se mai spune în raport.

Datele CF arată că, deşi veniturile fiscale au scăzut în primul semestru cu 3,7% comparativ cu primele şase luni din 2009, pentru a doua parte a anului proiectul de rectificare propune o creştere cu 9,1%. Cifrele disponibile mai indică şi o majorare de 1,5% a încasărilor din accize în prima parte a anului, pe când rectificarea are la bază venituri din accize mai mari cu 8,2%.

Nu se cunosc sursele creşterii

CF apreciază că, deşi revizuirea cifrelor aferente veniturilor nefiscale este substanţială, nota de fundamentare a proiectului de revizuire a bugetului de stat nu conţine detalii cu privire la sursa acestora. În privinţa veniturilor din donaţii, cea mai mare parte a revizuirii în creştere este explicată de sume donate bugetului de stat de către operatori economici cu capital majoritar de stat.

În opinia Consiliului Fiscal, „este necesară clarificarea certitudinii încasărilor acestor donaţii şi precizarea implicaţiilor economice asupra respectivilor operatori economici cu capital majoritar de stat". 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite