Veniturile-record la buget nu pot să ascundă riscurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Necorelările dintre cifrele raportate pun la îndoială însănătoşirea economiei Un beneficiu al integrării este controlul mai bun al respectării obligaţiilor fiscale. Se menţine însă

Necorelările dintre cifrele raportate pun la îndoială însănătoşirea economiei

Un beneficiu al integrării este controlul mai bun al respectării obligaţiilor fiscale. Se menţine însă îndoiala asupra acurateţei cifrelor şi a previziunilor.

"Fiscul a încasat în iulie taxe şi impozite în valoare de 16,8 miliarde lei, cea mai mare sumă colectată într-o lună la bugetul general consolidat. Precedentul vârf de încasări a fost atins în ianuarie 2008, atunci când Fiscul a centralizat venituri din taxe şi impozite de 16 miliarde de lei", a declarat vineri la Iaşi Daniel Chiţoiu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Totalul veniturilor bugetare colectate în primele şapte luni se apropie de 90 miliarde, cu 36% mai mult decât cele din 2007. Pentru actuala conducere ANAF, colectarea-record este pusă pe seama creşterii economice şi îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor.

Beneficiile integrării

Tot ANAF acceptă însă ca o mare parte din sporurile din acest an, în special cele din taxa pe valoarea adăugată (aproape 55%), sunt datorate şi faptului că anul trecut "încasările au fost sub impactul schimbărilor legislative produse odată cu primul an al integrării". Odată asimilate procedurile europene, şi gradul de colectare a fost îmbunătăţit.

În mod evident, dacă România nu ar fi sub monitorizarea Comisiei Europene, nu am mai fi vorbit de aceeaşi rigoare în executările silite şi nici de intensificarea acţiunilor de control la operatorii economici cu grad ridicat de risc privind evaziunea fiscală.

Într-o defalcare a principalelor componente ale veniturilor bugetului consolidat, bugetul de stat are ponderea cea mai mare, 66%. Urmează bugetul asigurărilor sociale 22%, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 11% şi şomajul 1%. În reprezentarea grafică alăturată am prezentat ponderea principalelor impozite şi taxe la bugetul de stat.

Modificările ponderilor faţă de anul precedent nu au fost spectaculoase. TVA rămâne principala sursă de venituri ale statului, cu o pondere de peste 40%. Apare însă un semn de întrebare în privinţa sumelor raportate. Gradul de realizare a veniturilor din TVA este mai mic decât cel prognozat.

Chiar dacă ponderea sa într-un PIB estimat de 475 miliarde creşte la 5,12%, realizările sunt sub cele programate. Acest fapt este cel puţin straniu, în condiţiile în care deprecierea monedei naţionale se regăseşte cel mai bine în veniturile din TVA (la fel şi accize şi taxe vamale).

Cifre sub semnul întrebării

Specialiştii în fiscalitate de la care am solicitat o posibilă explicaţie ne-au atras atenţia asupra faptului că în acest caz trebuie făcută corelarea cu colectarea netă. TVA-ul restituit anul acesta este cu 30% mai mare (aproximativ 500 milioane de euro) şi nu ştim cât se datorează operaţiunilor comerciale din anul curent şi cât celor de anul trecut. "La TVA se înregistrează o situaţie similară cu veniturile aferente controalelor fiscale.
Multe controale sunt contestate.

Chiar dacă numărul proceselor-verbale încheiate sunt mai mari, sumele efectiv încasate s-ar putea să se dovedească ulterior mai mici", antenţionează sursa noastră. De asemenea, cifrele pot să fie neconforme cu realitatea în cazul încasărilor aferente din importurile de bunuri.

Dublarea încasărilor de TVA aferent importurilor de bunuri nu indică dacă acestea au fost importuri, sunt doar rodul creşterii economice sau cuprind şi importurile de mărfuri pentru spaţiul comunitar ce tranzitează România. Cu atât mai mult, tot din datele oficiale rezultă că taxele vamale, deşi au depăşit realizările din 2007, se situează sub nivelul programat cu aproape 8%.

"Ce vom face la anul dacă profiturile agenţilor economici din 2008, încasate în 2009, nu vor mai fi la acelaşi nivel, lucru foarte probabil, dat fiind creşterile cheltuielilor generate de devalorizare şi creşterea dobânzilor", întreabă o altă sursă din piaţa consultanţilor financiari.

Previziuni nerealiste?

Autorităţile fiscale dau ca sigură creşterea-record a PIB din 2008. Saltul de la 400 miliarde lei (aproximativ 120 miliarde euro) la 475 miliarde lei (130 miliarde euro) ne va plasa pe primele locuri în rândul ţărilor cu economii în expansiune.

Bine ar fi să greşească observatorii externi, ce atenţionează asupra pericolului unei aterizări forţate a economiei.

Încasări 2008 faţă de 2007

Bugetul de stat: +38%
Impozitul pe profit: +312%
Impozitul pe venit: + 38%
TVA: +54%
accize: +14%
taxa pe viciu: +2%
taxe vamale: +14%
Bugetul asigurărilor : +42%
Bugetul asigurărilor de şomaj: -5%
Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate: +17%
Situaţie în lei la şapte luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite