Veniturile Administratiei Penitenciarelor scad cu 40 la suta dupa noul Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii puscariasilor se tripleaza

Veniturile Administratiei Nationale a Penitenciarelor se vor diminua masiv, urmare a introducerii a doua modificari in regimul fiscal aplicat penitenciarelor. Pe de-o parte, o data cu introducerea noului Cod fiscal, Administratia penitenciarelor a devenit platitoare de TVA, ceea ce va aduce la infometatul buget de stat circa 50 de miliarde lei, pe de alta parte puscariasii vor castiga de trei ori mai mult ca pana acum, in detrimentul Administratiei. Daca pana acum un puscarias incasa 10 la suta din contravaloarea muncii sale, incepand din aceasta luna partea sa a crescut la 30 la suta. Calculat la salariul minim pe economie, de 3.100.000 lei, daca pana acum un puscarias lua 310.000, acum portia sa devine 930.000 lei lunar. Desi veniturile penitenciarelor se reduc, masura ar putea fi stimulativa pentru cei incarcerati, ne-a declarat directorul financiar al Administratiei penitenciarelor, Nicolae Tudorache. Desi puscariasii nu-si primesc banii in mana, ei pot face cumparaturi prin intermediul Administratiei. Conform d-lui Tudorache, venitul mediu al unui puscarias care munceste poate ajunge la 700.000-800.000 de lei pe luna, impozabili. Pentru ca munca e si sezoniera, si rara.
TVA scumpeste munca cu puscariasii
Pe de alta parte, noul Cod fiscal are si o masura pentru fiscalitatea penitenciarelor - acestea devin platitoare de TVA, dupa ce au fost excluse, cu exceptia catorva luni, de la introducerea acestui impozit, in 1993. Masura are ca efect scumpirea serviciilor prestate de penitenciare pentru consumatorii finali - persoanele fizice -, care nu-si pot deduce TVA-ul. "E posibil sa asistam la o diminuare a veniturilor, mai ales in relatia cu consumatorii finali; firmele nu sunt afectate, deoarece isi pot deduce TVA-ul pentru serviciile cumparate. Insa e posibil ca persoanele fizice sa nu mai apeleze la noi, sa devenim mai putin atractivi", considera directorul financiar al Administratiei penitenciarelor. Aplicand aceasta masura, statul poate aduce la infometatul buget de stat circa 50-60 de miliarde lei, estimeaza Nicolae Tudorache.
Muncesc numai jumatate din puscariasii apti de munca
In penitenciare sunt la acest moment circa 39.000 de incarcerati, din care circa 25.000 sunt apti de munca. Insa, in medie, nu muncesc mai mult de 12.000 de persoane. Motivul este lipsa cererii, in conditiile in care nici somerii liberi de-afara n-au de munca. "Nu suntem solicitati. In unele zone, precum Giurgiu, Slobozia, Moldova stam foarte prost, in altele, precum Ardealul, mai bine, iar la Timisoara ne-ar mai trebui vreo doua puscarii", explica d-l Tudorache. Puscariasii fac in general munca necalificata, santuri, sapaturi, cules, munci agricole, in principal primavara si toamna. Munca calificata se face de numai 1.000 de persoane in cadrul Regiei Autonome Multiproduct, o regie integrata Administratiei penitenciarelor, unde fabricile se afla chiar in incinta inchisorilor. In 2004, Administratia penitenciarelor a realizat venituri de 500 miliarde lei din munca cu detinutii, iar pentru acest an prognoza este de 300 de miliarde lei, ca efect al celor doua modificari. Administratia penitenciarelor are, pentru acest an, un buget de 4.500 de miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite