Venituri mai mici la buget cu 260 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neimpozitarea profitului reinvestit, pentru toate societăţile comerciale şi fără nicio limitare a tipului de investiţie înseamnă o gaură la buget de 823 milioane lei, iar facilitatea pentru

Neimpozitarea profitului reinvestit, pentru toate societăţile comerciale şi fără nicio limitare a tipului de investiţie înseamnă o gaură la buget de 823 milioane lei, iar facilitatea pentru microîntreprinderi un minus de 97 milioane lei. Silvia Ciornei, senator PC, spune că se aştepta ca Ministerul Finanţelor să prezinte în Senat o evaluare a impactului: "E posibil ca în primul an bugetul să încaseze mai puţini bani, dar pe termen mediu şi lung va beneficia: va creşte cifra de afaceri şi se va colecta mai mult TVA prin achiziţia de echipamente". Cât priveşte destinaţia investiţiilor mediului de afaceri, conservatorii susţin că oamenii de afaceri sunt într-o etapă nouă de dezvoltare. "Sunt voci care spun că agenţii economici vor folosi aceşti bani pentru a-şi cumpăra jeepuri, dar cred că am depăşit această etapă", apreciază Silvia Ciornei. Amendamentul conservatorilor se pliază bineînţeles pe aşteptările oamenilor de afaceri din ţara noastră, care consideră că măsura, în condiţiile în care va fi şi pusă în aplicare, este una benefică. "Neimpozitarea profitului reinvestit este un lucru bun, mai ales în această perioadă în care aşteptările mediului de afaceri faţă de evoluţiile economice sunt foarte bune", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru. În opinia sa, într-o primă fază bugetul de stat ar putea fi afectat uşor, însă pe măsură ce profitul va fi reinvestit în mod real, lucrurile se vor aşeza de la sine. Dacă din punct de vedere antreprenorial decizia renunţării la impozitul pe profitul reinvestit este pe placul mediului de afaceri, în interior există totuşi voci care manifestă o anumită reticenţă faţă de aplicabilitatea concretă a amendamentului. "Pe de o parte, dacă se va introduce această prevedere trebuie să fim atenţi la coerenţa cadrului legislativ. Pe de altă parte, este foarte posibil să vorbim de fapt despre un populism neaplicabil", ne-au precizat alte surse din mediul de afaceri.
Deficit bugetar estimat la 3%
Calculele arată că veniturile la buget provenind din impozitul pe profit vor scădea cu 10%. Raportat la PIB, pierderea este de circa 0,3%. Daniel Dăianu, analist economic, consideră că suma nu e neapărat mare, dar această facilitate este introdusă în condiţiile în care oricum avem cota unică. "Cota unică a fost o facilitate pe toată zona fiscalităţii, fără discriminare. Cu o reducere a impozitului pe profit de la 25% la 16% avem un nivel de impozitare chiar mai mic decât în UE". Consecinţele sunt şi mai grave în condiţiile anunţatei creşteri a deficitului bugetar, de la 0,9 la 2,5%. Dăianu consideră că suma lipsă n-ar fi chiar o problemă dacă nu s-ar fi corelat cu creşterea deficitului bugetar. Daniel Dăianu estimează că nu este exclus ca în 2006 să ajungem la un deficit bugetar de 3%, şi de 4% anul viitor. În aceste condiţii, inflaţia nu ar putea fi mai mică de 7% în 2006 şi de 6% în 2007. Pe de altă parte, Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicată, susţine că dacă efectele negative în buget pot fi cuantificate printr-un calcul brut, acesta nu ţine seama de efectele pozitive, mai greu cuantificabile, ale menţinerii investiţiilor în ţară şi ale creării de locuri de muncă. Voinea susţine că oricum cota unică a dovedit că nu aduce destui bani la buget, din moment ce deficitul bugetar a crescut de 5 ori în 5 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite