Venitul lunar mediu al unei gospodării a scăzut, cheltuielile au crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile lunare medii ale unei gospodării au scăzut în al treilea trimestru din 2010, cu 4,5%, de la 2.337 lei la 2.231 lei, respectiv 770 lei pe persoană. În acelaşi timp, iar cheltuielile medii lunare au urcat uşor, la 2.022 lei, iar acest lucru reprezintă 90,6% din venituri, informează Instututul Naţional de Statistică.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2010, în medie, 41,0% din consumul gospodăriilor (40,7% în trimestrul I, respectiv 41,4% în trimestrul II 2010). În urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17,5% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul III 2010, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 19,9%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (18,7% în trimestrul I, 15,4% în trimestrul II şi 15,7% în trimestrul III 2010) a fost absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (0,9%) şi cele pentru educaţie (0,5%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.

Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodărie, este mai mare în urban faţă de rural cu 381 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 49 lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 42,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite