Venezuela, noul lider mondial în petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venezuela a depăşit Arabia Saudită drept statul cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, a declarat preşedintele venezuelean Hugo Chavez sâmbătă. La sfârşitul lui 2010, zăcămintele dovedite ale ţării ajungeau la 297 de miliarde de barili, cu 41% mai mari decât se credea anterior, a adăugat Rafael Ramirez, ministrul Energiei de la Caracas, citat de Reuters.

Potrivit datelor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în 2009 rezervele Arabiei Saudite ajungeau la numai 265 miliarde de barili. „Avem destul (petrol - n.r.) pentru 200 de ani", a declarat fostul soldat Chavez în faţa parlamentului venezuelean.

BP CONSOLIDEAZĂ LEGĂTURILE CU ROSNEFT

Deşi în trecut au existat suspiciuni că atât Venezuela cât şi Arabia Saudită şi-au exagerat estimările privind zăcămintele de ţiţei, însă producătorii au negat în mai multe rânduri acest lucru.

Cu toate acestea, se pare că ţiţeiul arabilor este de o calitate superioară celui descoperit acum în Venezuela. În căutarea de modalităţi cât mai eficiente de exploatare a rezervelor de ţiţei, British Petroleum (BP) a încheiat un nou acord cu ruşii de la Rosneft, aceştia obţinând o participaţie de 5% la BP.

În schimb, gigantul britanic va dobândi o participaţie de 9,5% la Rosneft, obţinând totodată acces la regiuni din Oceanul Arctic, despre care specialiştii spun că ascunde largi zăcăminte de ţiţei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite