Vasilescu (BNR): România va intra în recesiune statistică peste câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia României va intra la sfârşitul acestei luni în recesiune statistică, adică va fi înregistrat două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut faţă de intervalul precedent, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, invitat la Radio France Internationale (RFI).

"România nu are cum să nu intre într-o recesiune statistic, declarată la 31 martie, adică peste câteva zile. De fapt, nu chiar peste câteva zile, că aşa e în jocul statisticii, cifrele vin mai târziu. Probabil că în aprilie, pe la jumătatea lunii aprilie, o să ştim exact dacă la 31 martie România a intrat în recesiune sau nu. Dar, atenţie, va fi o recesiune statistică!", a spus Vasilescu.

Totuşi, consilierul guvernatorului BNR crede că economia românească va încheia anul cu un plus de 1-2 puncte procentuale.

“Sperăm să ieşim şi anul acesta cu o creştere nu chiar de 2,5%, dar poate 1%, poate 1,5%, poate 1,8% şi asta înseamnă că iar la nivelul anului nu vom avea recesiune, dar având recesiune prin două minusuri, un trimestru lângă un trimestru, nu avem cum să scăpăm, vom fi în recesiune la 31 martie, aşa cred eu", a mai spus Vasilescu la RFI.

Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 0,2% în trimestru al patrulea din 2011 faţă de trimestrul precedent. Este aşteptat ca PIB să scadă în primele trei luni ale acestui an faţă de ultimul trimestru din 2011.

Creşterea salariilor şi reducerea CAS, două şocuri pentru buget

Adrian Vasilescu consider că nu este posibil ca reducerea CAS şi majorarea salariilor să aibă loc simultan. Iar asta pentru că cele două măsuri ar pune presiune pe bugetul statului.

"Cred că nu ar putea bugetul ţării dintr-odată să suporte două şocuri. Cât priveşte un singur şoc, cel al reîntregirii salariilor pentru bugetari, înţeleg de la autorităţile care au prerogative în această privinţă, că ar exista resurse", a explicat Vasilescu la RFI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite