Vasilescu: Legea de reducere a TVA la 5% este o minciună, nu se referă la alimentele de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat că legea de reducere a TVA la 5% la alimentele de bază conţine o minciună, întrucât sunt specificate doar cinci produse pentru care se aplică, nefiind vorba de alimentele la care au acces oamenii săraci.

"Acolo (în textul legii de reducere a TVA la 5%, n.r.) este o minciună. O minciună în documentul acela care are o singură pagină. Şi anume, s-a spus că a scăzut TVA la 5% la alimentele de bază. Nu este vorba de niciun fel de alimente de bază. Acolo sunt cinci produse. Un tip de produse înseamnă pufuleţi. Adică din astea cu cancer în ele, să le ieftinim ca să dăm mai mult cancer pe piaţă", a spus Vasilescu la  emisiunea „3X3” de la Realitatea TV.

Potrivit lui Vasilescu, există un nomenclator de produse publicat în Monitorul Oficial şi nicun act oficial nu poate ieşi din acest nomenclator de produse.

Totodată, legea ar permite aplicarea unei cote reduse de TVA la carne proaspătă, însă nu şi la cea refrigerată, "ori cei mai mulţi oameni săraci cumpără carne mai ieftină, cum ar fi mezelurile şi produsele din carne".

"La carne refirigrată deja ai ieşit din nomenclator. Vine Curtea de Conturi, inspecţia financiară şi te rade dacă ai redus TVA acolo. Cei mai mulţi oameni săraci cumpără mezeluri. Există acolo (în textul legii, n.r.) o listă de produse, la carne spune carne proaspată, dar astea nu sunt alimente pentru oamenii săraci..Să nu creadă populaţia României că acesată lege a fost pentru ea şi nu se aplică. Nu a fost o lege pentru ea", a spus Vasilescu.

Deputaţii au adoptat, în 19 octombrie, în plen un proiect de lege aparţinând PSD şi PNL şi care stabileşte reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, dar şi un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei.

Mai multe procese cu băncile ar crea instabilitate financiară

Referitor la OUG 50/2010, Vasilescu a spus că în cazul în care vor fi mulţi clienţi care vor da băncile în judecată, s-ar crea o instabilitate financiară, în loc de stabilitate, pentru că procesele ar duce băncile în derivă.

"Pe reprezentanţii FMI îi interesează, printre altele, şi stabilitatea financiară a ţării. Dacă sunt procese, avocaţi care aduc mii de oameni să dea băncile în judecată, pot să ducă băncile în derivă şi să ne trezim cu instabilitate financiară, în loc de stabilitate financiară. Fondul se uită la avalanşa care s-a creat. Băncile pot fi într-un impas, poate chiar blocate", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Întrebat dacă Banca Naţională a primit o solicitare de la Comisia de Finanţe pentru un punct de vedere în legătură cu OUG 50, Vasilescu a declarat că s-a dorit un studiu de impact, "ori un studiu de impact nu se poate face".

BNR a arătat, într-o scrisoare adresată Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, că ANPC trebuia să realizeze o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări ale OUG 50/2010 privind creditele populaţiei.

După o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, şeful misiunii Fondului Monetar Intenaţional în România, Jeffrey Franks, a afirmat că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei va fi o condiţie a FMI pentru eliberarea următoarei tranşe.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite