Vârful inflaţiei va fi atins luna aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii financiari se aşteaptă să ajungem mai devreme decât se credea la maximul scumpirilor anualizate Inflaţia anualizată poate atinge un vârf al ultimilor doi ani şi jumătate în mai

Analiştii financiari se aşteaptă să ajungem mai devreme decât se credea la maximul scumpirilor anualizate

Inflaţia anualizată poate atinge un vârf al ultimilor doi ani şi jumătate în mai sau iulie 2008, ţinând cont că media scumpirilor a fost foarte mică din lunile similare din 2007.

Preşedintele Asociaţiei analiştilor financiari certificaţi - CFA România, Dragoş Cabat, apreciază că actuala perioadă este "critică" din punctul de vedere al evoluţiei inflaţiei anualizate, care "va atinge un nou vârf, fie în mai, fie în iulie.

Abia după luna august, probabil că inflaţia anualizată va scădea", a spus analistul financiar, citat de Rompres, cu prilejul conferinţei "Ziua Investiţiilor Financiare", organizată la Sinaia.

Cabat a mai spus că este "foarte posibil" ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară, la 10 sau chiar 10,25%, nivel "suficient de ridicat pentru ca inflaţia să înceapă să scadă". În prezent, dobânda de politică monetară este de 9,75%.

Cu puţin timp în urmă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară la sfârşitul anului, dacă observă o schimbare în piaţă a percepţiei privind inflaţia.

Guvernatorul BNR a afirmat că nu vede o creştere a inflaţiei în perioada următoare cu mult peste nivelul înregistrat în martie sau aprilie, dar că tendinţa de scădere a inflaţiei se amână pentru septembrie-octombrie.

Cursul va rămâne sub 3,7 lei/euro

"Cifra de inflaţie din august se publică pe 15 septembrie şi percepţia despre reducere apare cu întârziere. Nu văd în luna august o scădere a inflaţiei care să schimbe percepţia.

Percepţia este foarte importantă deoarece creează anticipaţiile privind inflaţia. Nu poţi să reduci dobânda în momentul în care nu vezi în piaţă că s-a schimbat percepţia", a afirmat şeful băncii centrale.

Nivelul actual al cursului de schimb euro/leu este confortabil atât pentru Banca Naţională a României, cât şi pentru autorităţi, ţinând cont că 2008 este un an electoral, a mai afirmat Dragoş Cabat.

El apreciază că toată lumea vrea un curs de referinţă pentru euro la 3,55-3,65 lei. Pentru economie însă, leul este încă supraapreciat, consideră analistul financiar. "Străinii interesaţi de leu sunt mai puţini în această perioadă.

În asemenea condiţii, politica BNR şi investitorii autohtoni au o influenţă mai mare asupra cursului şi, prin urmare, cursul euro poate fi menţinut într-o marjă 3,55-3,7 lei", conchide preşedintele CFA România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite