Vara 2011: România în zodia ieftinirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din iunie până în august, preţurile fructelor şi legumelor au scăzut cel mai mult, reducând media scumpirilor la jumătatea ratei înregistrate în primăvară. Stabilitatea leului, supraproducţia agricolă şi ieftinirea continuă a alimentelor în lunile de vară au coborât inflaţia până aproape de ţinta Băncii Naţionale.

Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%. Faţă de luna iulie, rata inflaţiei a scăzut cu 0,35%, după ce şi în iulie faţă de iunie coborâse tot cu 0,35%. Faţă de decembrie 2010, media scumpirilor a ajuns în august 2011 la 2,03%, astfel că rata inflaţiei oscilează acum în apropiere de intervalul ţintit de BNR, reiese din datele anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, faţă de luna anterioară, alimentele s-au ieftinit în medie cu 1,4%, iar preţurile la mărfurile nealimentare au rămas aproape neschimbate (+0,02%). La servicii s-a înregistrat o creştere de 0,83%, pe fondul scumpirii cu peste 10% a biletelor de tren. În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la fructele proaspete, care s-au ieftinit în medie cu peste 17% faţă de luna anterioară. Alte reduceri importante au mai avut loc la cartofi, cu 11,5%, dar şi la legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 10,6%. La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5,2% faţă de luna precedentă.

În opt luni, viaţa s-a scumpit cu 2%

De la începutul anului până în august, media generală a scumpirilor a fost de 2,03%. Potrivit INS, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, care s-au scumpit cu 3,33%, urmate de cele pentru servicii, cu 1,95%. La alimente, creşterea de preţuri a fost mult mai mică, de 0,44%. Reamintim că Banca Naţională a României ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite